2024.03.19, Kedd
ACO Multiline Seal in folyókák a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyén
Fotók: ACO Kereskedelmi Kft. / Kőhegyi Erika

ACO Multiline Seal in folyókák a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyén

magyarepitok.hu

2021.01.22. 07:30 - Gyöngyösi Klaudia

A lezúduló csapadék elvezetését úgy kellett megvalósítani, hogy a vízelvezető rendszer ne vonja el a figyelmet a fő látványosságról, azaz a falba vésett városnevekről.

Hirdetés

Közel sem átlagos feladatot kaptak az ACO Multiline Seal in folyókái: a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének közel 100 méter hosszú rámpáján oldják meg a vízelvezetést. Az emlékmű, melyet 2020. nyarán adtak át, a trianoni békekötés 100. évfordulójára készült el, jelentőségéből kifolyólag pedig a Parlamenttel szemben kapott helyet, az Alkotmány utcában.

Az utca összképét azonban nem zavarja meg a létesítmény és a Kossuth térre érkezők számára sem takarja el a Parlamentet, ugyanis az építményt a föld alá süllyesztették a tervezők. Így egy nagyjából 100 méter hosszú rámpán jutunk el az emlékhely végéhez, ahol öt méter mélységben egy gránittömbben ég az örökmécses.

 

Egy ilyen területen kardinális kérdést jelentett a vízelvezetés megoldása.

„A terület rámpaként épült meg, azaz a Kossuth tér irányából folyamatos lejtés található benne. A lezúduló csapadék elvezetését úgy kellett megvalósítani, hogy a vízelvezető rendszer ne vonja el a figyelmet a fő látványosságról, azaz a falba vésett városnevekről.” – ismertette a projekt különlegességét Dobos István, az ACO Kereskedelmi Kft. SWM menedzsere.

Máshogy fogalmazva: a jelenléte ne legyen zavaró a sétáló és nézelődő érdeklődők számára. Ugyanakkor a választásnál fontos szempont volt, hogy a vízelvezető kapacitás is megfelelő legyen és az emlékhely alsó részén ne álljon hatalmas pocsolyákban az eső. Erre a feladatra az ACO résfolyókája ideális választásnak bizonyult.

 

Az ACO termékei oldották meg a helyszín legfontosabb problémáját: a vízelvezetést

A beépített folyóka érdekessége, hogy a tripla rés különösen elegáns, ugyanakkor diszkrét megoldást jelent. A rámpa két oldalán belesimul a környezetbe és mégis markáns lezárást ad a falnak. A rozsdamentes kivitel pedig biztosítja a hosszú élettartamot. A réskerethez a Multiline Seal in folyókát használták a szakemberek.

 

A beépített tömítéssel rendelkező rozsdamentes élvédelemmel ellátott, polimerbetonból készült folyóka tökéletesen vízzáró, így a csapadékból semmi sem szivárog vissza a talajba.

„Az emlékhely geometriájából adódóan a tervezés során az egyik legfontosabb problémakört a vízelvezetés jelentette. Amit ráadásul rendkívül diszkréten, szinte észrevétlenül kellett megoldani az „épület" jellegéből adódóan. Mindenképpen ki akartuk küszöbölni a tévedés lehetőségét, így esett a választás az ACO termékeire a gyártó ismertsége, referenciái és műszaki megoldásai alapján. Szintén sokat nyomott a latban a minőség és hosszú távú támogatás.” – mondta el Zimay Balázs a tervezést végző ZED Építész Stúdió ügyvezető igazgatója.

 

A puding próbája az evés, tartja a régi mondás. Azaz használat közben derül ki, hogyan viselkedik az ACO folyókája egy ilyen nem mindennapi feladat elvégzése közben.

„Voltak az átadás óta özönvízszerű nyári esőzések, de nem kaptunk visszajelzést arra vonatkozóan, hogy bármilyen gond lenne a vízelvezetéssel. Most következik a tél, hóval faggyal, olvadással, ám biztos vagyok benne, hogy ilyen körülmények között is jól fog vizsgázni a betervezett rendszer.” – tette hozzá Zimay Balázs.

Beépített ACO termékek:

  • ACO Multiline Seal in V100E folyóka
  • ACO Tripla réskeret

Galéria

VízgazdálkodásACO Kereskedelmi Kft.vízelvezetésinnováció

Hírlevél

Hirdetés