2024.06.17, Hétfő
A határokon átívelő projekt hozzájárul a Tisza vízminőségének javulásához
Illusztráció

A határokon átívelő projekt hozzájárul a Tisza vízminőségének javulásához

MTI

2021.05.04. 17:12 - Kolinek Nóra

A magyar-szerb közös projekt a magyar oldalon a dél-alföldi térség aszály elleni védelmét szolgálja, a vajdasági oldali szennyvíztisztító-telep kapacitásának növelésével pedig csökken a környezeti terhelés.

Hirdetés

A Homokhátság vízpótlását segítő beruházás, a vajdasági Magyarkanizsa szennyvíztisztító-telepének korszerűsítése, valamint egy mobil árvízvédelmi fal beszerzése valósult meg egy magyar-szerb projekt keretében, amelyet csaknem 6 millió euróval (2,16 milliárd forint) támogatott az Európai Unió – derült ki az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság keddi közleményéből.

A fejlesztések költségeiből 628 ezer eurót a magyar állam támogatása fedezett, 418 ezer euró pedig a magyarkanizsai önkormányzat, illetve a Vajdasági Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Tartományi Titkárság által biztosított önerő volt.

A közlemény szerint a globális éghajlatváltozás fokozza a vízhiányos és vízben bővelkedő időszakok gyakoriságát, ami a magyar-szerb határ mindkét oldalán érezteti hatását, jelentős mértékben csökkent a rendelkezésre álló víz mennyisége.

 

Aszálymegfigyelő-hálózatot építettek ki a Dél-Alföldön

A határ magyar oldalán 4,2 millió euróból megvalósuló beruházás a klímaváltozással sújtott dél-alföldi térség aszály elleni védelmét szolgálja.

Ennek érdekében 32 távérzékelő állomásból álló aszálymonitoring-hálózat épült ki Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés megye területén. Az állomásokat léghőmérsékletet és légnedvességet mérő szenzorral, talajnedvesség mérőkkel, valamint csapadékmérő műszerrel szerelték föl.

Üzembe helyeztek két digitális ultrahangos áramlásmérőt is, amelyek nagy pontosságú vízhozammérést tesznek lehetővé a szivattyútelepek nyomóvezetékein. Az összegyűjtött adatok online hozzáférhetőek.

 

A beruházással javul a Tisza vízminősége

A projekt részeként 5,2 kilométerrel bővítették a Tiszát a Homokhátsággal összekötő, az első 18,8 kilométeres szakaszon már működőképes vízpótlási útvonalat.

531 méteren földalatti nyomócsövet építettek ki, a Domaszéki-főcsatornán három közbenső esésnövelő szivattyútelepet alakítottak ki, melyek feladata a tiszai öntözővíz továbbjuttatása a Homokhátság magasabban fekvő területei felé.

Ennek érdekében megemelték a főcsatorna két partján húzódó töltéseket és zsilipeket építettek.

A vajdasági oldalon növelték a magyarkanizsai szennyvíztisztító-telep kapacitását és tisztítási hatásfokát. Ezzel javul a Tisza vízminősége, a településen a talajvíz szintje, és csökken a környezeti terhelés.

A tartományi vízgazdálkodási titkárság a projekt részeként beszerzett egy gyorsan telepíthető 2500 méter hosszú tömlős mobil árvízvédelmi falat, amely hatékony eszközt jelent az árvízi védekezés során. Ennek használatára kiképezték a magyarországi és vajdasági árvízvédelmi szakembereket.

VízgazdálkodásTiszaAlsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságárvízvédelemmobilgát

Hírlevél

Hirdetés