2024.05.30, Csütörtök
Mintaprojekt ért célba - az árvizeket és az aszályt is kezeli a 42 millió köbméteres beregi tározó
Illusztráció - magyarepitok.hu

Mintaprojekt ért célba - az árvizeket és az aszályt is kezeli a 42 millió köbméteres beregi tározó

mti, magyarepitok.hu

2022.10.26. 11:57 - Hegedűs Gergely

A kiemelt jelentőségű árvízvédelmi beruházását a KE-VÍZ 21 Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft. kivitelezte a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) című program keretében.

Hirdetés

Az magyar-ukrán határ melletti Milotán október 26-án átadták az árvizek és az aszályos időszakok kezelésére is alkalmas Tisza-Túr árapasztó tározót. A Magyarországon mintaprojektnek számító, több mint 35,8 milliárd forintból megvalósult beruházást a KE-VÍZ 21 Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft. kivitelezte. Az árapasztó víztározó legnagyobb építményének, a beeresztő műtárgynak a szerkezetépítését a HBM Soletanche Bachy végezte el alvállalkozóként.


A belvízi csatornarendszer táplálását is megteremtette a projekt

A Tisza, a Túr és a magyar-ukrán határra vezető 491-es főút között elhelyezkedő, 16 négyzetkilométeren megépült létesítmény 42 millió köbméter víz befogadására alkalmas. A Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) című program keretében elkészült tározó uniós és magyar költségvetési forrásból épült meg.   

A Tisza bal partján megépített, másodpercenként 870 köbméter vízátbocsátó képességű vízbeeresztő műtárgy segítségével a tározó rövid idő alatt feltölthető, a vizek leeresztésére pedig a Túr jobb partján Tiszakóródnál alakítottak ki egy leeresztő műtárgyat.   

A tározó körüli közel 18 kilométer hosszú töltés új aszfaltburkolatot kapott, hét kilométeren fejlesztették a Túr töltéseit, három mobil árvízvédelmi fal épült, felújítottak tizenhét zsilipet és átereszt, valamint 47 kilométeren végezték el a környező csatornák rekonstrukcióját. A Tiszabecsnél létesített, naperőművel működtetett elektromos szivattyúteleppel lehetőség lesz a Tisza vizét a meglévő belvízi csatornarendszerbe vezetni, így a terület állandó vízborítást kap; a rendszerbe bekapcsolt holtmedrekből, illetve anyagnyerőhelyekből folyamatosan tud szivárogni a víz a talajba, növelve a talajvíz szintjét. A projekt keretében megépült továbbá öt vízrajzi állomás, egy új gátőrház és egy védelmi raktár is.   


Még nincs teljesen készen a Felső-Tisza árvízvédelmi rendszere

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója az ünnepségen elmondta,

a komplex vízgazdálkodási rendszerként működő tározó árvizek idején 50 centiméterrel képes csökkenteni a Tisza vízszintjét, valamint jelentős szerepe lesz a vízpótlásban és abban, hogy egyensúlyban tartsa a térség vízháztartását.   

Emlékeztetett, az ország ezen részének 1998 és 2010 között bőven kijutott a vízgazdálkodási problémákból, többször rekordárvizekkel kellett megküzdeniük a szakembereknek és a településeknek, a 2001-es árhullám idején egy gátszakadást is orvosolniuk kellett.

Láng István kitért arra, ezzel a fejlesztéssel még nincs teljesen készen a Felső-Tisza árvízvédelmi rendszere, be kell fejezni a Túr töltéseinek erősítését, valamint szükséges egy új híd építése a Tiszán Kisar és Tivadar között. A Túr töltésfejlesztési tervei elkészültek, a híd megépítése azonban kérdésessé vált, mivel a jelenlegi szabályozás szerint a beruházáshoz nem lehet európai uniós forrásokat felhasználni.

Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédében emlékeztetett, a Szamos-Kraszna-közi és a beregi után ez a harmadik olyan árvízszint-csökkentő tározó a Felső-Tiszán, amely a folyó magas vízállása esetén képes megfelelő árvízvédelmet biztosítani a veszélyeztetett településeknek.   
 

VízgazdálkodásKe-Víz 21 Zrt.MilotaMészáros és Mészáros Kft.víztározóárvízvédelemHBM Kft.

Hírlevél

Hirdetés