2024.04.27, Szombat

Hirdetés

A PERI innovatív, íves falzsalu technológiáját alkalmazták a Debrecen és környéke vízgazdálkodását fejlesztő projektben
Fotók: PERI Magyarország Kft.

A PERI innovatív, íves falzsalu technológiáját alkalmazták a Debrecen és környéke vízgazdálkodását fejlesztő projektben

magyarepitok.hu és tococivaqua.ovf.hu

2023.09.13. 13:47 - Kolinek Nóra

A PERI RUNDFLEX rendszert kifejezetten íves falak kialakításához tervezték. Az elemek gyorsan és egyszerűen a kívánt sugárba állíthatók.

Hirdetés

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (Kehop) keretében 15,748 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatásból zajlik a CIVAQUA program első ütemének megvalósítása Debrecenben. A fejlesztést az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg, a Debreceni Önkormányzattal együttműködve. A kivitelező a hajdúszoboszlói AQUA-GENERAL Kft.

A projekt keretében − egyebek mellett − megtörténik a rendszer vízellátását a Keleti-főcsatornából biztosító szivattyútelep felújítása egy darab új szivattyú beépítésével, valamint az ehhez kapcsolódó új udvartéri nyomócsövek kialakításával, azoknak a meglévő vezetékekkel történő egyesítésével. 1 000 milliméter átmérőjű nyomóvezeték épül összesen csaknem 13 kilométer hosszban.

A Keleti-főcsatorna vize ezen az új nyomóvezetéken keresztül jut el a szivattyúteleptől a szintén a projekt keretében megépülő 3.000 köbméter térfogatú vasbeton kiegyenlítő tározóhoz, amelyet a térségi magas ponton alakítanak ki Debrecen-Józsa fölött, a Bodai bekötőút közelében. A tározó kiépítését a DAKI-ÉP Kft. végzi el, a PERI zsalu megoldásainak segítségével.

Fotók: PERI Magyarország Kft.

A víz szivárgás megelőzése érdekében minimálisra kellett csökkenteni a betonozás során kialakuló munkahézagok számát

A kivitelezéssel kapcsolatban Pánczér Dániel, a Daki-Ép ügyvezetője adott tájékoztatást lapunk részére.

„A nagy mennyiségű víz optimális eloszlása érdekében a tározó kör alaprajzú, falai 6,65 méter magasak, ezért megépítése nem mindennapi zsaluzási technológiát igényelt.”

Pánczér Dániel, a Daki-Ép ügyvezetője

A kör alaprajzú vasbeton falak kialakításánál fontos szerepet játszott, hogy olyan falzsalurendszert alkalmazzanak, mely kevés átkötési hellyel operál, és amellyel a fal minimális munkahézag közbeiktatásával megépíthető, ezzel is biztosítva a megfelelő vízzárást, ami kiemelt elvárás.

A PERI RUNDFLEX rendszere minden szempontból tökéletes választásnak bizonyult, hiszen 1 méteres sugártól indulva az állítócsavarok segítségével bármekkora sugarú ív pontosan lekövethető (a tartály belső sugara 12,70 méter), illetve a RUNDFLEX hevederek használatával az átkötési helyek száma − ezzel együtt a PVC távtartó csövek, kónuszok, dugók mennyisége is – a felére csökkenthető. Egy ekkora munkánál ez a megoldás nem kis költségmegtakarítást jelentett.

A zsalutáblák mellett a komponens termékeket is a PERI biztosította. A 6,55 méter magasságú fal két egymásra helyezett 3,60 méteres táblával lett lekövetve, melyeket a betonozás későbbi ütemeinél is fel tudtak használni. A tartály lemezalapjának oldalzsaluját szintén a PERI által forgalmazott DUO falzsalu adta. A panelek a zsaluhéjjal és tartozékokkal együtt mind technopolimer anyagból készülnek. A kis súlyú elemeknek köszönhetően a szerelés gyors és egyszerű volt.

 Az íves falzsalu a hatékonyságot a gyorsasággal ötvözi, emellett homogén felületet eredményez

„A legfontosabb a maximális vízzárás és a víz szivárgásának megakadályozása. A PERI javaslatára a falátvezetéseknél OKTAGON kónuszt alkalmaztunk mindkét oldalon, a feszítőacél kivétele után pedig a duzzadógumis tömítődugókat használtunk. Esélyt sem akartam adni a víznek, így a feszítőacél átvezetésekre ráhúztunk egy plusz gumigyűrűt, amely betonozáskor a cementes víz hatására azonnal duzzadni kezd, így eltömítve a víz útját teljesen. Így háromszoros védelem volt a víz ellen a falátvezetéseknél” – emelte ki az ügyvezető.

 

A PERI RUNDFLEX kiváló választás íves műtárgyak kivitelezéséhez. Használata odafigyelést igényel, hogy a zsalutáblákat a megadott ívre hajlítsák, betonozás után azonban gyönyörű egybefüggő felületet hagy maga után.

A kivitelezési idő szűkössége ellenére a PERI által kifejlesztett RUNDFLEX zsalu technikával és ütemezéssel maximálisan tartható volt a kivitelezés ütemterve.

Galéria

VízgazdálkodásPeri Kft.DebrecenAqua-General Kft.DAKI-ÉP Kft.Országos Vízügyi Főigazgatóságzsaluzat

Hírlevél

Hirdetés