2024.10.09, Szerda
Lezárult Debrecen óriási vízbiztonsági beruházása
Illusztáció - Erdei Mihály

Lezárult Debrecen óriási vízbiztonsági beruházása

mti, magyarepitok.hu

2024.07.30. 10:28 - Szabó Ákos

Többek között 32 kilométernyi csőhálózatot fektettek le.

Hirdetés

Megtartották a Keleti-főcsatorna felszíni ivóvíztisztító és a Debrecen 1. számú vízműtelep között húzódó távvezetékek korszerűsítésének projektzáró rendezvényét a megyeszékhelyen július 29-én. Mint a TED adataiból kiderül, a kivitelező a Mészáros és Mészáros Zrt. volt,a beruházó pedig az Építési és Közlekedési Minisztérium, illetve a Tiszamenti Regionális Vízművek (TRV) Zrt. konzorciuma. Legutóbb itt számoltunk be a munkákról.

Az eseményen elhangzott:

tovább növeli Debrecen és környéke ivóvízellátásának biztonságát a Keleti-főcsatorna balmazújvárosi felszíni ivóvíztisztító művét a debreceni 1. számú vízművel összekötő távvezetékek korszerűsítése; a beruházás 17 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós és magyar forrásból valósult meg.

A beruházás során 32 kilométer hosszúságban fektettek le 600 milliméter átmérőjű csőhálózatot, 80 ezer köbméter földet mozgattak meg, a vezetékek feltöltéséhez több mint tízezer köbméter ivóvízre volt szükség - ismertették a szakemberek.

 

Nem értek véget a vízügyi beruházások a cívisvárosban

Papp László, Debrecen polgármestere jelezte: az erőteljes város- és gazdaságfejlesztés következtében jelentős mennyiségű ivóvízre lesz szükség a városban.

Példaként említette, hogy a keleti városrészben 1200 hektáron terveznek lakóövezeti fejlesztéseket, amihez 18 kilométeres ivóvízhálózatot és 31 kilométer szennyvízcsatorna-hálózatot építenek.

A mostani 17 milliárdos beruházás magasabb szintre emeli az ellátásbiztonságot: eddig 30 ezer köbméter víz érkezett a városba a Tiszamenti Regionális Vízműveken (TRV) keresztül, ezután 50 ezer köbméter fölé emelkedik a felszíni vízből származó ivóvízmennyiség - tette hozzá.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy a Civaqua-program 16 milliárdos első ütemének megvalósításával a felszíni vízterületek nagysága is jelentős mértékben növekedett Debrecenben. Mint arról korábban beszámoltunk, a fővállalkozó ezen az építkezésen az Aqua-Generál Kft. volt.
    

VízgazdálkodásÉpítési és Közlekedési MinisztériumDebrecenivóvízBalmazújvárosMészáros és Mészáros Kft.Aqua-General Kft.

Hírlevél

Hirdetés