2024.04.16, Kedd
Enyhült az őrület a lakáspiacon, ősszel pedig jöhet a fordulat
kornyezettudatos.eu

Enyhült az őrület a lakáspiacon, ősszel pedig jöhet a fordulat

privatbankar.hu

2016.07.19. 10:02 - Hegedűs Gergely

A keresleti hullám hónapok óta csillapodik, kevesebb lakást és csak nagyobb alkuval lehet eladni. A kínálat eközben erősödik, ami hamarosan megfogja az árakat a fővárosi ingatlanközvetítők szerint.

Hirdetés

Május óta visszaesés érezhető a keresletben az ingatlanpiacon, derült ki a Balla Ingatlanirodák nyári ingatlanpiaci elemzéséből. A cég budapesti XVIII. kerületi irodájának vezetője, Rácz Gyula arról számolt be a privatbankar.hu-nak, hogy a vevői hullám már április közepe felé mérséklődött, a május, a június és a július is átlagosan alakult. „A vevők már nem igazán akarják a túl magas árakon kínált ingatlanokat megvenni. Azaz nem lehet mindent eladni, a keresleti piac elérte egyensúlyi állapotát” – fogalmazott a szakember.

Tóth Viktória, a Balla Ingatlanirodák XIII. kerületi irodájának vezetője ennél is tovább megy: ő úgy érzi, ebből az egyensúlyi állapotból még tovább fordul a piac, azaz kínálativá alakul. A vevők egyre tudatosabban, egyre körültekintőbben vásárolnak lakást, miközben fokozatosan növekszik a kínálat. Az ingatlanközvetítő szerint ezért az eladók számára tanácsos lehet minél hamarabb eladni a lakásukat, mert még néhány hónap és bekövetkezhet a fordulat.

 

Az eladók egyre többet kénytelenek engedni

„Jelenleg még az jellemző, hogy a hirdetési árak magasan járnak, ugyanakkor már azt tapasztaljuk, hogy az ingatlanok egyre nagyobb alkuval kelnek el, akár többszöri vagy nagyobb árcsökkentést követően” - hívta fel a figyelmet Palotai Emese, a Balla Ingatlanirodák belbudai és észak-budai irodájának ingatlanreferense. Hozzátette, csak a jó helyen lévő, reális árakon hirdetett lakások iránt mutatkozik érdeklődés, a túlárazottak iránt egyáltalán nem. Emellett az is látható, hogy csökken a befektetők száma, és az árnövekedés már lelassult.

 

Emiatt szelídülnek meg az árak

Rácz Gyula szerint akár már az ősszel érezhetően bővülhet a kínálat az ingatlanpiacon, aminek egyik oka az, hogy a hamarosan emelkedésnek induló törlesztőrészletekkel szembesülő árfolyamgátas ingatlanok tulajdonosai is piacra lépnek, ha átgondolják, hogy most még jó áron eladható az ingatlanjuk, míg 2017 első felében már nem biztos.

„Emellett fellendül az újépítésű ingatlanok értékesítése, ami aztán magával hossza az árak változását is, ez pedig azt jelenti, hogy ismét reális árakra lehet számítani” - hangsúlyozta Tóth Viktória. Egyre több újépítésű beruházás előértékesítése zajlik, amelynek hatása van a panellakások árképzésére és a keresletre. „Nemsokára azonban a régi téglaépítésű lakások és az újszerű ingatlanok is érintve lesznek” - tette hozzá.

Palotai Emese úgy látja, hogy az új építésű ingatlanok tömeges piacra kerülése lehet az a pont, ahol a használt lakások árának csökkenése jelentősebbé válik, ez pedig még a jelenleg viszonylag magas áron értékesíthető, újszerű, lakóparki ingatlanok árát is mérsékelheti.

Gazdaságúj építésű ingatlanokingatlanfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés