2024.04.19, Péntek
Szegeden építi meg új központját a British Petrol
(illusztráció)

Szegeden építi meg új központját a British Petrol

mti

2016.09.26. 12:31 - Hegedűs Gergely

A nyolcmilliárdos beruházásban félezer új munkahely jön létre, az irodaház megépüléséig Szeged két önkormányzati ingatlant biztosít a világcég számára.

Hirdetés

A British Petrol (BP) 8 milliárd forintos beruházással fejleszti magyarországi szolgáltatói tevékenységét. A Szegeden kialakítandó új szolgáltató-központban 500 új munkahelyet hoz létre magasan képzett munkatársaknak 2020-ig. A hírt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be sajtótájékoztatón, Budapesten.

 

Szeged az autópályával és az egyetemmel nyerte meg a beruházást

A BP tájékoztatása szerint a budapesti és a leendő szegedi üzleti szolgáltató központjaik (GBS Europe) 13 nyelven nyújtanak széles körű szolgáltatás a vállalat ügyfeleinek egyebek közt pénzügy, számvitel, beszerzés, adó, humán erőforrás, tőzsdei kereskedés támogatása és ügyfélszolgálat területen.

Brian Puffer, a BP globális üzleti szolgáltatásokért felelős alelnöke emlékeztetett arra, hogy 2009-ben Budapesten hozták létre szolgáltatói központjukat 70 munkatárssal, ma 1200 embert foglalkoztatnak a fővárosban. „Kérdés volt, mely országban, és melyik városban épül az új központ, végül Szegedet választottuk. Fontos volt az egyetem, az üzleti élet és a jó infrastruktúra” – mondta a BP alelnöke. Hozzátette, a város a legvonzóbb a szolgáltatásipar szempontjából, itt a legtöbb diák 1000 főre vetítve, emellett sok budapesti kollégájuk Szegeden végzett. „Már aláírtuk a megállapodást az új irodaházunkra, és 2017-re szeretnénk beköltözni” – mondta Brian Puffer.

 

Új képzés indul az egyetemen a BP igényeinek megfelelően

Botka László, Szeged polgármestere elmondta, amíg a végleges székházuk jövőre fel nem épül, két önkormányzati ingatlant biztosítanak a BP-nek. A szegedi polgármester elmondta: a városban több olyan projekt is fut, amelyek révén két éven belül több mint 30 ezer négyzetméter A-kategóriás iroda terület létesül. Hozzátette: az egyetemmel összefogva a közgazdasági karon a BP igényeinek megfelelő, speciális képzés indul.

 

Közel kétmilliárdos kormányzati támogatás

Szíjjártó Péter arról számolt be, a fiatalok itthon maradásának lehetőségét, a versenyképes jövedelmet biztosító beruházáshoz a magyar kormány 1,9 milliárd forint támogatást nyújt. A miniszter kitért arra, hogy Magyarországon 90 szolgáltató központ működik, 40 ezer magyar munkavállalót foglalkoztat, a szolgáltatóipar a beruházás ösztönzésben az autóipar után a legsikeresebb ágazat. Hangsúlyozta, az ágazatban alapvetően fiatal, jól képzett, diplomás magyar szakembereket foglalkoztatnak versenyképes keresetek mellett.

A BP nemzetközi olajcég a világ harmadik legnagyobb energiavállalata.

 

GazdaságSzegedirodairoda

Hírlevél

Hirdetés