2024.03.28, Csütörtök
Elektromos buszokat gyártó üzem épül Komáromban

Elektromos buszokat gyártó üzem épül Komáromban

mti

2016.07.26. 16:26 - Hegedűs Gergely

A kínai Byd évente közel ezer jármű előállítására lesz képes, az év végén induló termelést a felfutásakor 70 százalékban magyar beszállítók szolgálják majd ki.

Hirdetés

A kínai BYD cég komáromi telephelyén alakítja ki az elektromos autóbuszok gyártásának első európai üzemét, amelyben majdnem 200 ember dolgozhat. A társaság kedden az MTI érdeklődésére erősítette meg a portfolio.hu információját.

 

Hazai és európai célpiac

A munkaerő felvételét szeptemberben kezdik meg, a gyártás beindítását 2016 végére tervezik. Az első lépcsőben az itt összeszerelt elektromos buszok alkatrészeinek harminc százaléka származna magyar beszállítótól, majd ezt az arányt hetven százalékra növelnék.

A gyár évente majdnem ezer busz gyártására lehet képes, a termelést az igények alapján futtatják majd fel. A BYD komáromi üzemét a magyar, illetve az európai piac kiszolgálására tervezi.

 

Európában már bizonyított a gyártó

A BYD elektromos busza rendelkezik európai típusengedéllyel, a járművet 25 nagyvárosban már kipróbálták. A tesztek után az amszterdami Schiphol-reptér 35 darabos flottát rendelt, a szintén holland Schiermonnikoog-sziget pedig teljes buszállományát a BYD elektromos buszaira cserélte.

A BYD 1995-ben jött létre, először újratölthető akkumulátorok, számítógépek és számítógép-alkatrészek előállításával vált ismertté. A vállalat 2003 óta van jelen az autóiparban, első elektromos busza 2010-ben gördült le a gyártószalagról, azóta több mint 10 ezer ilyen járművet állítottak elő. A BYD négy elektromosbusz-gyárral rendelkezik, amelyek éves gyártási kapacitása eléri a hétezer darabot

 

Egy festőüzem változik át buszgyárrá

A cég évente több mint félmillió járművet készít, termékeik között teljesen elektromos, illetve vegyes meghajtású járművek is megtalálhatók. A társaságcsoport jelenleg közel 180 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

A BYD 2008-ban jelent meg Magyarországon, amikor megvásárolta a Komáromi Ipari Parkban a dél-koreai Mirae műanyag alkatrészeket festő, 18 ezer négyzetméteres gyárát. Az üzemet a Nokia kivonulása miatt bezárták, most azonban a buszgyár telephelye lesz.

Mi épül?üzemépítésKomárom

Hírlevél

Hirdetés