2024.04.20, Szombat
Ilyen lesz a gyerekszínház a Városligetben
nol.hu

Ilyen lesz a gyerekszínház a Városligetben

nol.hu

2016.07.28. 09:40 - Antal Zsófia

Akár egy évvel korábban is megépülhet a Városligeti Színház, amely kívülről az eredeti épület mása lesz. Belül három termet kap, a színház körül pedig új zöldfelület jön létre.

Hirdetés

A Városligeti Színházat eredetileg Feld Zsigmond építtette 1909-ben, a mai Ajtósi Dürer sor és a Dózsa György út sarkán. A sokáig népszerű hely túlélte a világháborút, de 1952-ben áldozatul esett a Felvonulási tér építésének. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Liget Budapest projekt keretén belül ez az épület is újjászületik az Ötvenhatosok terén, egy a Dózsa György úton építendő 800 férőhelyes mélygarázzsal együtt.

Az új épület kívülről hasonmása lesz az eredetinek, ugyanakkor belülről már a mai korhoz és a gyerekszínházi követelményekhez igazodik. A Narmer Építészeti Stúdió Bt. 130,5 millió forintos ajánlatával megnyerte a tervezésre kiírt nyílt közbeszerzést – tette közzé az ajánlatkérő Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. A Népszabadság információi szerint Novák Jánost, a Kolibri Színház igazgatóját kérték fel a Városligeti Színház építése kapcsán szakértőnek, aki elmondta, hogy a tervezés nagyobb sebességfokozatba kapcsolt, az építészekkel, műszaki tervezőkkel komoly egyeztetések kezdődtek. Ezért az eredetileg kitűzött 2019-es határidőnél akár egy évvel korábban elkészülhet a színház.

Bár az eredeti épület egyterű volt, most több termet szeretnének: egy 300 székes nagytermet és két kisebb kamaraszínházi játszótermet, egyenként 100-150 férőhellyel – ismertette a terv részleteit a színházigazgató. A nagyszínpadhoz egy 10x10 méteres oldalszínpad és egy forgószínpad is csatlakozna. Mindez ugyanakkor még módosulhat, mivel a beruházás jelenleg meghatározott 3,5 milliárdos plafonja nem tartalmazza az összes műszaki berendezést.

A gyerekszínház építésével számos társulat legjobb gyermek- és ifjúsági előadásai kapnak majd új játszóhelyet, emellett zöldfelület létesül a Városliget szélén, s a parkoló autók egy jelentős része lekerül a mélygarázsba.

Mi épül?Liget Budapest ProjektVárosligetVárosligeti Színház

Hírlevél

Hirdetés