2024.04.18, Csütörtök
Augusztusban indul a Dunántúl legjelentősebb természetvédelmi projektje
indafoto.hu

Augusztusban indul a Dunántúl legjelentősebb természetvédelmi projektje

MTI

2017.02.15. 13:48 - Antal Zsófia

Bemutatták a Fertő-Hanság Nemzeti Park 1,7 milliárd forintos élőhely-rekonstrukciós beruházását. A 2021 végéig tartó program a Hanság ökológiai állapotának javítását, nyomon követését és az infrastruktúra bővítését szolgálja.

Hirdetés

A tavaly októberben Lébényben bejelentett, százszázalékos támogatottságú programról Fersch Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park osztályvezetője szerdán elmondta, hogy a gyakorlati munkákat várhatóan augusztusban-szeptemberben kezdik el, a szükséges engedélyek beszerzése folyamatban van. A projektben az állattartás feltételeit is javítják, valamint egyebek mellett:

  • 24 kilométer földutat újítanak fel,
  • 61 kilométer hosszan csatornákat újítanak meg,
  • iszapot kotornak a tómedrekből, és javítják azok vízellátását,
  • megtisztítják a területeket a nem őshonos növényektől, például a bálványfától, a selyemkórótól, a japán keserűfűtől és a gyalogakáctól,
  • helyreállítják az elcserjésedett, fás- és lágyszárú özönnövényekkel teli gyepterületeket,
  • megújítják a Hany Istók tanösvényt.

A beruházás ökológiai hatásait egy kisebb kutatási programmal követik nyomon és élőhelytérképet is készítenek a Hanságról, amellyel a későbbi kezeléseket és a beavatkozási pontokat határozhatják meg. Ilyen élőhelytérképet a Fertő-tájról is készítenek.

Hámori György, Kapuvár polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy az élőhelyfejlesztési beruházástól az ökoturizmus fellendülését várják.

 

Már több mint 800 milliárd forintot odaítéltek a KEHOP-ból

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 2014-2020 közötti 869 milliárd forintos keretének mintegy kilencven százalékát már odaítélték, és eddig 812 milliárd forint támogatás elosztásáról született döntés - fejtette ki Gyopáros Alpár, Csorna és térsége fideszes országgyűlési képviselője szerdán Kapuváron.

A KEHOP további támogatási összegeit főként az energetikai ágon, azon belül is az otthon melege programban lehet majd elnyerni, a pályázatokat várhatón márciusban írják ki. Győr-Moson-Sopron megyében a KEHOP-ban eddig mintegy 11 milliárd 250 millió forint forrást nyertek el a pályázók, Kapuváron és térségében pedig 3,6 milliárd forintot.

Mi épül?útfelújításKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)környezetvédelmi beruházáskotrásKapuvár

Hírlevél

Hirdetés