2024.04.19, Péntek
A Strabag folytathatja a Múzeumi Restaurálási Központ kivitelezését
intezmenyek.ligetbudapest.eu

A Strabag folytathatja a Múzeumi Restaurálási Központ kivitelezését

kozbeszerzes.hu

2017.03.27. 10:53 - Antal Zsófia

Tavaly 4 milliárd forintos szerződés keretében indultak meg két épület mélyépítési munkái. Most a fővárosi központ mind az öt épülete és a park generálkivitelezési munkáit is odaítélték, mindez további 12 milliárd forintból történik.

Hirdetés

A Liget Budapest projekt keretein belül megvalósuló Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) építését tavaly kezdte meg a Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft. Az akkor elnyert közbeszerzés szerint a cég feladatát az A és a B épület mélyépítési, illetve „0” szintig történő szerkezetépítési munkái képezték a XIII. kerületi Szabolcs utcában. A Közbeszerzési Értesítőben csütörtökön megjelentek szerint azonban a cég immár mind az öt, a komplexumhoz tartozó épület generálkivitelezését is elnyerte, a Strabag Építő Kft.-vel és a német Ed. Züblin AG-vel közösen. A három cég közös ajánlatán kívül egy további ajánlat érkezett, a Market Építő Zrt.-től.

A projektről már eddig is sok részlet ismert volt, a legújabb értesítőből néhány további paraméter derült ki a 12 milliárd forintból folytatódó kivitelezésről.

Az öt közül két épület új építésű:

  • A 29.460 négyzetméteres központi épület (A) terepszint alatti négy szintjén történik majd a raktározás, ahol télen-nyáron 18°C-os hőmérséklet uralkodik majd. A földszinten, illetve a felette lévő három emeleten pedig a restaurálás jelenti a fő funkciót.
  • A 3060 négyzetméteres B épület lesz a mélygarázs.

A további három épület már felújítás és átalakítás révén jön létre:

  • A látogatóközpontban (C épület) 1010 négyzetméteren, a földszinten és a felette lévő két emeleten zajlik a közönségforgalom és az információszolgáltatás.
  • A 3020 négyzetméteres művészettörténeti kutatóközpont (D) négy szintes, alagsorában egy kis raktár is helyet kap.
  • Az ötödik épület a legkisebb, ez a 60 négyzetméteres kerti tároló és trafóház (E).

Az öt épület körül 7910 négyzetméteres park is létrejön, ősfás, sűrű növényzettel és 200 db, 150 méter mélyre fúrt geotermikus (talajszondás) hőszivattyúval. Ez hozzájárul az épületek nemzetközi zöldminősítéséhez, melyet minimum a BREEAM szerinti „very good” szinten szeretnének elérni.

StrabagMi épül?Liget Budapest Projektmúzeum

Hírlevél

Hirdetés