2024.03.29, Péntek
Közel tízezer embernek biztosít majd otthont a Pakson épülő új városrész
paksihirnok.hu

Közel tízezer embernek biztosít majd otthont a Pakson épülő új városrész

portfolio.hu

2017.05.11. 09:22 - Antal Zsófia

Beérkeztek a pályamunkák az önkormányzat által kiírt ötletpályázatra, a folyamat a tervezés fázisába lép. A cél az, hogy a létrejövő lakónegyed az új erőműhöz kapcsolódó építkezés után is élhető maradjon.

Hirdetés

Az új paksi atomerőmű beruházás 2021-2022-re valószínűsített csúcsidőszakában 8000-8500 szakember dolgozhat majd az építés területén, a szakértői létszám pedig elérheti az 1000 főt. A szükséges munkaerő elhelyezése érdekében új városrész kialakítását tűzte ki célul az önkormányzat, melyre ötletpályázatot is kiírt.

Az ötletpályázat elsődleges célja az volt, hogy egy a 21. századi igényeknek megfelelő, modern, igényes és fenntartható lakókörnyezet kialakításának lehetőségét megteremtse: 380-420 lakást, köztük társasházakat, sor- és ikerházakat, illetve családi házakat tervez a város.

Horváth András, a város főépítésze szerint összesen kilenc pályázat érkezett be, amiből hatot díjaztak, de első díjat nem adott ki a bizottság. Az ötletpályázat egyik sajátossága, hogy a pályaművek nem jelentik egy további megbízás alapját, de nem is születetett olyan pályázat, ami egyértelmű hivatkozási alap lehetne, ez is az egyik oka annak, hogy első díjat nem osztott ki a bizottság.

A munkafolyamat következő lépése egy szabályozási terv készítése a beérkezett pályázatok részleteire támaszkodva, és ezáltal a fő irányvonalak kijelölése. „Mivel nem az önkormányzat lesz a beruházó, fontosnak tartjuk bizonyos sarokpontok kijelölését” - tette hozzá a főépítész. Az önkormányzat célja, hogy a paksi bővítés kapcsán létrejövő városrész hosszú távon élhető maradjon a város lakóinak. Egyelőre nincs információ arról, hogy várhatóan mikor kezdődnek az építkezések, az önkormányzat azonban minél előbb igyekszik a szabályozási kérdések alapjait lefektetni.

Mi épül?lakásépítéstervpályázatPaks

Hírlevél

Hirdetés