2024.03.19, Kedd
Elkezdődött a Velencei-tó partfalának rehabilitációja
fotók: magyarepitok.hu

Elkezdődött a Velencei-tó partfalának rehabilitációja

2017.12.14. 14:31 - Szabó Ákos

A 14 milliárd forintos beruházást a Colas Alterra és a Swietelsky végzi el, régi partvédőelemeket cserélnek le és kotrásfeladatokat is elvégeznek.

Hirdetés

Megkezdődtek a munkák a Velencei-tó partfalának rehabilitációján a Colas Alterra Zrt. és a Swietelsky Magyarország Kft. kivitelezésében. A 14 milliárd forintos fejlesztést az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásával finanszírozzák. A beruházás során lecserélik a tó elavult partvédműveit, valamint természetvédelmi, áramlásjavító és vízminőség-védelmi kotrások történnek.

A projekt sajtótájékoztatójáról galéria nyílik a képre kattintva

 

Kiemelt turisztikai térség lehet a környék

A projektet megnyitó sajtóeseményen Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos elmondta: a térség egy új kormánydöntéssel kiemelt turisztikai területté válhat és ezzel újabb lehetőségek nyílnak meg a helyiek számára. Bejelentette, hogy a kormány első olvasatban támogatta az erről szóló döntést.

 

A tó partja (fejervar.hu)

50 éves betonelemeket cserélnek le

A tó körül az 1960-as és ’70-es években épült vasbeton szerkezetű partfalak sem környezeti, sem társadalmi-gazdasági szempontból nem felelnek már meg a kor követelményeinek, többségük elavult, illetve leromlott állapotban van. Így szükség lett az új beruházásra, amelyet idén májusban nyert el a Colas Alterra és a Swietelsky.

 

Az 50 éves betonelemek (feol.hu)

 

5 kilométernyi új partvédmű épül

A partfal rekonstrukciójához olyan megoldásokat választottak, melyek jobban illeszkednek a környezetbe és a partvédőművek korszerűsítése során megfelelő minőségű védelem kialakításával fogják csökkenteni a hordalékok bejutását a tóba.

A beruházás során többek között megvalósul

  • a tóba torkolló vízfolyások, öböl szakaszainak iszapkotrása,
  • továbbá természetvédelmi, áramlásjavító és vízminőség védelmi kotrások,
  • hidromechanizációs kotrás,
  • a kotrási anyagok elhelyezéséhez zagytér kialakítása a Cserepes-szigeten, illetve a Dinnyési zagytéren,
  • illetve elbontásra kerül mintegy 5 kilométernyi partvédőmű és műszaki létesítmény,
  • 29 kilométernyi új partvédőmű épül
  • és 6 természetes ívóhely, valamint 2 fenntartható halbölcső létesül.

Galéria

Swietelsky Magyarország Kft.Colas Alterra Zrt.Mi épül?Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)vízgazdálkodáskörnyezetvédelmi beruházásVelencei-tó

Hírlevél

Hirdetés