2024.03.28, Csütörtök
Art deco transzformátorházból született iroda Lipótvárosban
mi9.hu

Art deco transzformátorházból született iroda Lipótvárosban

magyarepitok.hu

2018.01.10. 09:46 - Antal Zsófia

Több mint 2600 négyzetméteren várja bérlőit a műemléképületben, egyedi arculattal kialakított Markó Irodák 9.

Hirdetés

A belváros egyik legkülönlegesebb, „A” kategóriás irodaházát adja át idén a Markó utca 9-ben az ingatlanfejlesztő Bonemo Kft. Az eredetileg transzformátorházként funkcionáló épület új identitást kapott: az 5 emeletes és két szinten galériás Markó Irodák 9-ben (MI9) 2630 m2-nyi egyedi és változatos irodaterület várja bérlőit, elsősorban kreatív műhelyek, startup-ok és modern szemléletű cégek igényeire berendezve. Inspiratív környezetet biztosítanak a galériák, a trendi „látszó gépészet” és a természetes megvilágítás.

 

Miért különleges az MI9?

A válság óta, azaz közel tíz éve elenyésző az üres belvárosi telkek száma, ezért az ingatlanberuházók körében jellemző tendenciává vált, hogy régebbi épületeket újítanak fel vagy alakítanak át a XXI. század irodaigényeire. Így történt az amerikai iparépületeket idéző MI9-ben is. Az 1930-ban épült, eredetileg Lipótváros elektromos alállomásaként funkcionáló art deco épület ma országos szintű műemléki védelem alatt áll.

A három éve indult Markó Irodák 9 projekt célja volt, hogy a transzformátorház megtartsa impozáns formáját és stílusát, a belső terek pedig modern megjelenést és új funkciókat kapjanak. A merev irodai skatulyák helyett kihasználták a sajátos térkapcsolatokat, így a fény, a galériák, a zöld teraszok és télikertek is mind hangsúlyozzák a tér játékosságát.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Az energiatakarékos megoldásokra is odafigyeltek

A leendő bérlők a kiváló színvonalú épületgépészeti rendszerek előnyeit élvezhetik, hiszen például az energiatakarékos megoldásokat a hőszivattyús, magas fokú hővisszanyeréssel működő épületgépészet biztosítja. A MI9 különleges adottsága, hogy az épület körbejárható, így minden oldalán külső térre nyíló, nagy üvegfelületű – főként belső kertre néző – ablakokkal rendelkezik, amelyek több szinten átnyúlva biztosítják a beáradó fényt. Az udvaron kiépítettek egy elektromos gyorstöltő állomást és a bejáratok egyikét akadálymentesítették.

Az épület Az Év Új Ingatlanfejlesztése kategóriában versenyben van az Év Irodája címért.

 


Az épület története

A Markó utcai épület eredetileg Lipótváros elektromos alállomása céljára épült 1929-30 között (Budapest Székesfőváros Elektromos Művei 30 kV alállomásaként). Aránylag sértetlenül átvészelte a II. világháborút és az 1956-os forradalmat. Eredeti funkcióját 1990-ig látta el, majd a 1992-es átépítéstől – kiváló telekadottságai miatt – az Általános Értékforgalmi Bank használta bankfiókként. Ekkor bővítették az emeletek számát és alakították ki a komoly széfrendszert. A legutóbbi átalakítás 1997-ben zajlott, amikor üvegezett lépcsőházat és tetősík-ablakokat kapott az art deco stílusú épület. Az ingatlant 2014 novemberében vette meg a Bonemo Kft. és indította útjára a Markó Irodák 9 projektet.

Galéria

Mi épül?Bonemo Kft.irodairodaBelváros-Lipótváros

Hírlevél

Hirdetés