2024.03.29, Péntek
Ezeket az állomásokat is akadálymentesítik a 3-as metró vonalán
Illusztráció

Ezeket az állomásokat is akadálymentesítik a 3-as metró vonalán

mti, budapest.hu

2018.04.21. 12:35 - Szabó Ákos

Ferdepályás felvonók és liftek épülhetnek több mint 4 milliárd forintból.

Hirdetés

A fővárosi M3-as metró felújításának műszaki tervében eddig nem szerepelt az Arany János utca, Ferenciek tere, Kálvin tér, Corvin-negyed és a Klinikák állomások akadálymentesítése. Most egy, a budapest.hu-n megjelent beadvány szerint az öt megállót és a Strabag Építőipari Zrt. kivitelezésében jelenleg is felújítás alatt álló Dózsa György úti megálló akadálymentesítéséről is tárgyalnak szerdán.

 

6 újabb megálló megközelítésén javítanak

A többek között a főpolgármester által jegyzett beadvány adatai szerint a metrórekonstrukciós projektben az eddig tervbe vett 12 megálló akadálymentesítése mellett újabb 6 állomás könnyebb elérhetőségéről tárgyalnak majd szerdán. Ezek a fejlesztések az eddig is tervbe vett beruházásokkal együtt zajlanak majd várhatóan le.

 

Munkálatok a metró feújításán (A kép januárban készült.) (mti)

 

A megállók akadálymentesítése során különböző megoldásokat alakítanak ki a tervek szerint:

  • A Klinikáknál és az Arany János utcánál a peronszint és a felszín között nettó 640, illetve 653 millió forintból ferdepályás felvonót építenének.
  • A Corvin-negyednél szintén ferdepályás felvonót alakítanának ki nettó 929 millió forintból, de itt a peronszintet az aluljáróval kötné össze az eszköz, ahonnan lifttel lehetne elérni a felszínt.
  • A Kálvin téren és a Ferenciek terénél is a Corvin-negyedhez hasonló rendszert építenének ki nettó 671, illetve 646 millió forintból, azonban itt lift építésére nincs szükség, mert azt már korábban kialakították.
  • A Dózsa György úti megállónál pedig a peronszint és a felszín között lifteket építenének, amelyek - lehetőség szerint - az aluljárószinten is megállnának. Itt nettó 804 millió forint a részprojekt becsült költsége.

Emellett a hat megálló mellett az Ecseri utcai és a Pöttyős utcai megállókban ideiglenes megoldásként korlátlifteket építenek. Itt az akadálymentes megközelítés módját 2023 december 1-ig véglegesítik majd.

M3-as metróMi épül?metrófelújításBudapest

Hírlevél

Hirdetés