2024.07.17, Szerda
A föld alatt ér össze a 2-es metró és a gödöllői HÉV
képek: BKK

A föld alatt ér össze a 2-es metró és a gödöllői HÉV

welovebudapest.com, BKK, magyarepitok.hu

2017.09.08. 12:05 - Hegedűs Gergely

A 40 ezer embert ingáztató fővárosi vonalon öt megállót új helyre költöztetnek, a HÉV új síneket és 20 százalékkal több helyet biztosító szerelvényeket kap, egy jelentős része a föld alá kerül.

Hirdetés

A welovebudapest.com a BKK honlapján megjelent fejlesztési terv alapján mutatta be a gödöllői HÉV felújításának és bővítésének a terveit. Ahogy azt a tervpályázat tavaly júliusi kiírásakor is jeleztük, a fejlesztésben

  • a HÉV vonal felújítása során a megállókat áthelyezik, a síneket felújítják;
  • az Örs vezér terén összekötik a 2-es metrót és a gödöllői HÉV-et;
  • a HÉV-hez egy új szárnyvonal épül, ami beköti Rákoskeresztúrt.

A projekt előkészítésére kiírt 5 milliárd forint keretösszegű nyílt tendert idén januárban a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt. nyerte el.


Ezek a megállók szűnnek meg

Az EU-s pénzekből megvalósuló fejlesztést az indokolja, hogy az érintett települések lakossága 15 év alatt másfélszeresére nőtt, napi 40 ezer utas használja ezt a vonalat, további 33 ezer autóval ingázik. Ugyanakkor a vonalon a sínek és a járműállomány is elavult: a 40 éves kocsik élettartama lejárt, a rossz infrastruktúra miatt a 25 kilométeres táv Gödöllőről 50 percet vesz igénybe.

A járműállomány cseréje azért is fontos, mert a kocsik az M2-es metróvonal alagútjával nem kompatibilisek, ami viszont a két vonal összekapcsolása miatt lesz szükséges. A járművek mellett a sínek és kapcsolódó létesítmények is megújulnak, P+R, B+R parkolók, akadálymentesített megállók, illetve különszintű átjárók jönnek létre.

A technikai felújításon túl újragondolják a megállók kiosztását is. Ez ugyanis még a hetvenes évek agglomerációs állapotát tükrözi, emiatt nem felel meg az azóta megváltozott utasigényeknek. A BKK térképe szerint megszűnik a Nagyicce, a Sashalom, a Mátyásföld repülőtér és a Mátyásföld alsó megálló, helyüket a Körvasút, a Sashalom-Thököly út, Mátyásföld-Jókai utca és a Mátyásföld-Imre utca megállók veszik át, emellett az Örs vezér térhez közelebbi pontra helyezik át a Rákosfalva megállót. A térkép alapján a HÉV az Örs vezér tere és a Mátyásföld között majdnem a teljes vonalon a föld alá kerül.

A megállóhelyek áthelyezése maga után vonja az ezekhez kapcsolódó többi tömegközlekedési eszköz, trolik, buszok útvonalának átszervezését is, illetve a peronok teljes fel- és átépítését.


Ennyivel tudnak többet az új szerelvények

A BKK tanulmánya részletesen kitér az új járművek paramétereire is, eszerint:

  • 20 méterrel hosszabbak lesznek, mint a jelenlegi ALSTOM szerelvények, és a zsúfoltság elkerülése érdekében 20 százalékkal több férőhellyel rendelkeznek;
  • nyáron hűthetők, télen fűthetők;
  • alkalmasak kerékpárszállításra is,
  • a babakocsival és a kerekes székkel közlekedőknek külön helyet alakítanak ki bennük.


Az Örs vezér tér is megújul

A tanulmányból a metró és a HÉV összekötéséről is kiderült néhány részlet: a tervezett új Örs vezér tere állomás a Kerepesi út közepén, a jelenlegi gyalogosaluljáró alatt lenne a mínusz kettedik szinten. Az új állomásról előreláthatólag lehetőség lesz közvetlen gyalogos kapcsolat kialakítására a két nagy bevásárlóközpont, illetve a Kerepesi út/Gyakorló köz lakótelepei felé. A járatok sűrűségét is növelnék csúcsidőben, és felszámolnák a már kuriózumként is emlegetett baloldali közlekedést a HÉV vonalán.

A látványtervek szerint sor kerülne az Örs vezér terének a felújítására és rendezésére is.


Ezt hozná Rákoskeresztúr bekötése

A rákoskeresztúri szárnyvonallal kapcsolatban a tanulmány megerősíti azt a korábbi infót, miszerint az a Körvasútnál ágazna ki az akkorra már összekötött M2-es metró és a H8-as HÉV nyomvonalából. A kiágazás innen többnyire a felszínen vezetne egészen Akadémia-újtelepig.

A belvárostól legtávolabbi, egyben legrosszabban megközelíthető XVII. kerület területének mindössze 25%-a érhető el a belvárosból háromnegyed órán  belül, míg a szárnyvonal kiépítésével ez az arány 45%-a nőne. A belvárosba vezető út menetideje ugyanakkor átlagosan 30 százalékkal csökkenne. 

közlekedésfejlesztésAktuálisvasútfejlesztés2-es metróHÉV

Hírlevél

Hirdetés