2023.06.04, Vasárnap
Jövő őszre új arculatot kaphat a főváros egyik központja
fovarosunkbudapest.network.hu

Jövő őszre új arculatot kaphat a főváros egyik központja

MTI

2018.05.25. 09:32 - Antal Zsófia

A Vörösmarty tér felújítására és átépítésére mintegy 1,6 milliárd forintot szánnak, a karácsonyi vásárnak nem kell költöznie.

Hirdetés

Szeptemberben kezdődhet meg a belvárosi Vörösmarty tér és környéke felújítása, mely várhatóan több ütemben eltart majd 2019 augusztus végéig - derült ki a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztésből. A budapest.hu oldalon csütörtökön közzétett javaslatban a V. kerületi önkormányzat, mint projektgazda a fővárosi önkormányzat tulajdonosi hozzájárulását kéri.

 

Zöldterülettel is gazdagodik a belváros

A teret egyedi, természetes lapkővel burkolják le, valamint megújítják a forgalomtechnikai elemeket, az úttartozékokat - a szegélyeket, a parkolásgátló elemeket, a faveremrácsokat - valamint az utcabútorokat. Korszerűsítik a felszíni vízelvezetést, felújítják, illetve cserélik a közműveket és fejlesztik a közvilágítást is.

A téren az egészséges fák megtartása mellett további fákat ültetnének, illetve a Vörösmarty szobor körül gyepes felület létesítenének.

 

Egységes lesz a Vörösmarty tér és a környező utcák arculata

A komplex felújítás elsődleges célja egységes arculat kialakítása a környező utcákkal, a közösségi tér jelleg fejlesztése, valamint az időszakos vásárok közműellátásának előkészítése. Mindeközben meg kívánják tartani a tér jelenleg is hangsúlyos gyalogos forgalmát. A Vörösmarty tér mellett felújítanák a Deák Ferenc utca Bécsi utca és a Vigadó épülete közötti szakaszát, a Vigadó utcát, valamint a Harmincad utcát is.

Jelenleg folyamatban van a koncepcióterv véglegesítése, de a kivitelezési munkák tervezett kezdete szeptember eleje, a projekt befejezésének végső határideje pedig jövő év augusztusának vége. A főváros a felújítás megvalósításában nem vállal anyagi terheket, a beruházást teljes egészében a kerület finanszírozza belügyminisztériumi támogatásból, tervezetten bruttó 1,6 milliárd forintból. A kivitelezés a téli és a tavaszi vásár miatt várhatóan másfél-két hónapig szünetelni fog.

AktuálisközterekBudapestBelváros-Lipótváros

Hírlevél

Hirdetés