2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Új védjeggyel erősíti a profizmust az építőiparban a Mapei
illusztráció - fortune.com

Új védjeggyel erősíti a profizmust az építőiparban a Mapei

magyarepitok.hu

2018.05.31. 13:31 - Hegedűs Gergely

A hazai építőipar legjobbjai képesek a világszínvonalú munkára, ebből indul ki a Mapei Ideális Szakember Képzése. A vállalat év végéig száz olyan szakembert képez ki, aki az összes építési problémát a legmagasabb szinten tudja kezelni, ugyanakkor a kommunikációban, az értékesítésben és a vállalatirányításban is jártas. A részletekről Markovich Béla ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

Hirdetés

Hogyan született meg az országban egyedülálló képzés ötlete?

A Mapei Kft. abból a meggyőződésből indult ki, hogy van a magyar építőipari szakemberek és vállalkozók egy szűk rétege, melynek tagjai a világon bárhol megállnák a helyüket.

Mind a szaktudásuk, mind a szakmai kultúrájuk világszínvonalú, emiatt óriási szerepük van a hazai építőipar kultúrájának a fejlődésében és a szakember-utánpótlásban.

Ők azok, akik jó példával járhatnak elöl, márpedig a megfelelő utánpótláshoz példaképekre van szükség. Ennek a rétegnek a megerősítését, egyúttal az ágazat húzóerejeként szolgáló szaktudásnak a bővítését szolgálja az Ideális Szakember Képzés.

Markovics Béla - fotó: Mapei Kft.


Nemcsak a műszaki tudáson múlik egy cég sikere

Miben térnek el a meglévő továbbkézési rendszerektől?

Úgy látjuk, hogy a szakképzés során kevesebb hangsúlyt fektetnek a vállalkozási ismeretekre és a szakmai kultúrára, emiatt ez is teret kap nálunk. Azt szeretnénk, hogy azok a szakemberek, akik elvégzik majd ezt a képzést, képesek legyenek egy családi ház szintjén szaktanácsot adni, és szinte minden építési problémára professzionális megoldásokat nyújtani.

Konkrétan milyen elemekkel érik el ezt a célt?

Először is azt fontos megjegyezni, hogy erre a képzésben kizárólag a 2016-ban alapított, azóta már ezer fősre bővült Szakember Közösség tagjai jelentkezhetnek. A jelentkezők egy négy részből álló képzési rendszerben vesznek részt.

  • Az első modul a műszaki tartalmat foglalja magában,
  • a második vállalat irányítással és személyzetkezeléssel, üzleti kultúrával foglalkozó terület,
  • a harmadik az értékesítést,
  • a negyedik pedig a kommunikációt tartalmazza.


Fontos támpont lesz a megrendelőknek

Mi biztosítja a képzés hatékonyságát?

Mindegyik modul gyakorlat központú és a tanultak alkalmazására fókuszál. A modulokat, a tréningnapokat nem csak a mi szakembereink, a kollégáink tartják, hanem külsős, nagyon jó szakemberek, trénerek, akiknek egy-egy terület a szakterületük. A képzés vizsgával zárul, és azok a szakemberek, akik a képzést eredményesen elvégzik, használhatják az Ideális Mapei Szakember védjegyet.

Milyen szerepe lehet az ágazatban egy ilyen védjegynek?

Egyrészt kommunikál majd mind a szakemberek, mind pedig a megrendelők felé, hogy miért érdemes ezeket a szakembereket választani.

Ugyanakkor ezek a végzett szakemberek lesznek azok, akik példaképei lehetnek a jövő generációinak és képesek lesznek arra, hogy reprezentálják a szakmát.

Hol tart most a Mapei a program megvalósításával?

A tréningek pedig már elindultak, és nagyon örülünk neki, hogy már eddig 114-en részt vettek valamelyik modulon. Külön öröm, hogy nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk a szakemberektől, akik jelen voltak. A tervünk az, hogy év végéig 100 olyan szakember legyen, aki rendelkezik már ezzel a védjeggyel, vagyis részt vett mind a négy képzésen és sikeres vizsgát tett.


Az óvodások körében mesékkel támadnak fel az építőipari szakmák

A vizsgával azonban nem ér véget az együttműködésük a szakemberekkel.

Így igaz, úgy tervezzük, hogy az általunk tartott szakmanépszerűsítési előadásokba is bevonjuk őket. Ők lehetnek ugyanis azok a példaképek, akiknek a segítségével meggyőzhetjük a fiatalokat, hogy igenis megéri szakemberré válni, építőipari szakmákat tanulni.

Az ágazat hírei szerint a népszerűsítés terén számos egyéb eszközt is bevetnek.

Igen, ezek szervezése folyamatos, például az elmúlt hetekben jártunk néhány iskolában a szakma népszerűsítése kapcsán. Sőt, egy óriási élményben is részem volt, mert a jászberényi Fürkész óvodában jártunk, ahol átadtunk minden ovisnak egyet az általunk készített mesekönyvből. Ez a könyv is az ágazatot népszerűsítő kampányunk része, tíz építőipari szakmát ír le meseszerűen. Fantasztikus érzés volt harminc kisgyerek között ülni és felolvasni nekik egy mesét a gyűjteményből. Lenyűgözte őket a mese, és köszönetképpen elénekelték nekünk az ovijuk indulóját, ez volt a jutalmunk! Nagy élmény volt ott lenni, és mindennek a részesévé válni, hiszen

ezek a gyerekek a jövőnk, ők azok, akikre a jövőben az a feladat hárul majd, hogy országunkat tovább építsék.

Ezért nagyon fontos, hogy idejekorán megismerkedjenek az építőipari szakmákkal.

Mapei Kft.Aktuálisszakemberképzésépítőipari gyártók

Hírlevél

Hirdetés