2024.04.24, Szerda
A Szabadics munkájával újul meg Hévíz turisztikai központja
Fotók: magyarepitok.hu/Bernát Benjámin, drónos felvételek és látványtervek: Szabadics Zrt.

A Szabadics munkájával újul meg Hévíz turisztikai központja

magyarepitok.hu

2018.07.22. 10:19 - Szabó Ákos

A Zala megyei mélyépítővállalat letisztult, zöld városnegyed kialakításán dolgozik a gyógyvizéről híres városban.

Hirdetés

Folyamatosan újul meg Hévíz turisztikai főútvonala, a város híres Tófürdőjéhez vezető, szállodákkal körülvett Széchenyi utca. A nem csupán idegenforgalmi szempontból, hanem a város mindennapjaiban is fontos szerepet játszó utca fejlesztésében vállalt kulcsszerepet a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. A projektről a vállalat projektvezetőjével, Farkas Lóránttal beszélgettünk.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

„Impozáns új városrész alakul ki Hévízen belül”

– mondja el a beszélgetés elején a mérnök. Eddig két forgalmi- és egy parkolósávra volt felosztva a Széchenyi utca, azonban ez nem volt kedvező a forgalomnak. A parkolósávot meg fogják szüntetni és két, tágasabb sávot alakítanak ki az útszakaszon – fejti ki. A több elemből álló projektsorozatban a Szabadics Zrt.-nek főként városrendezési és közműkiváltási feladatai vannak, melyeknek fő célja Hévíz élhetőbbé tétele – derül ki a mérnök szavaiból.

 

 

Több mint 1600 fát ültetnek el

A vállalat munkájával kizöldül a város: több mint 16 ezer cserjét és 1600 fát ültetnek el az út közvetlen környezetében. A projektvezető elmondja: ehhez organikusan kapcsolódnak majd az önkormányzat által az elmúlt években átadott környékbeli sétálóutcák is, az új városrésznek ezek a fejlesztések teremtik meg az alapjait. Noha maga az út új burkolata egy másik fejlesztésben készül el, a Szabadics alkalmazottai bontják el a régi felület egy jelentős részét, illetve cserélik le a több mint 5 ezer négyzetméternyi elhasznált állapotú járdát mintegy 7 ezer négyzetméternyi új térkőre.

 

 

Folyamatos forgalom mellett zajlik a munka

A mérnök rámutat: a vállalat munkájával alakítják ki a mind a járókelőknek, mind az autósforgalomnak nagy megkönnyebbülést jelentő megemelt gyalogosátkelőket is. A Szabadics kivitelezésében ezen felül közel 2 kilométernyi betonszegélyt is elbontanak, valamint új buszvárókat és árurakodókat is kialakítanak.

 

 

Ezeknél a feladatoknál az a kihívás, hogy a beruházás során nem alakítanak ki teljes útzárat, hanem az önkormányzattal egyeztetve mindig fenntartanak a forgalomnak egy sávot.

„Ahhoz, hogy az érzékeny nyaralóövezet a munka ideje alatt is elérhető maradjon, hetente egyeztetünk a városvezetéssel”

– fejti ki Farkas Lóránt.

 

A régi közműtérképekre nem érdemes támaszkodni

A pontos egyeztetés azért is különösen fontos a beruházásnál, mert annak fontos részét képezi több közművezeték felszín alatti elhelyezése, illetve csapadékelvezető csatornák kiépítése is. Itt is előjön az a probléma, ami a rendszerváltás előtt elkészült tervrajzoknál és közműtérképeknél gyakori: nagyon hiányos az információ. Emiatt sokszor rugalmasan kell reagálni a helyszínen, ahol a projekt szakembereinek gyakran kell azonnali döntéseket hoznia – mondja el a vezető mérnök.

 

 

Farkas Lóránt többek között leír egy olyan helyzetet is, ahol a csapadékcsatorna tervezett helyén egy 20 kilowattos magasfeszültségű vezeték futott a földben. „Itt az E.ON-nal kellett egyeztetni, de kiváló a kapcsolat a közszolgáltatókkal is” – mondja el, majd hozzáteszi: a áramszolgáltató áttelepítette a vezetéket és a csatorna megépülhetett.

 

Hamarosan teljesen megújul a Széchenyi utca

A Széchenyi utca környezete a közúti átalakításokkal, a közművek elrejtésével és a zöldövezet kialakításával modern, letisztult arculatot kap – foglalja össze a beruházás lényegét a projektvezető. Az áprilisban megkezdett fejlesztés a városban zajló többi projekttel egyeztetve várhatóan október végére készül el, ezt követően pedig mind a hévíziek, mind pedig a turisták birtokba vehetik majd az új városrészt.

Szabó Ákos

Galéria

Szabadics Zrt.AktuálisútfelújításinterjúvárosrehabilitációHévíz

Hírlevél

Hirdetés