2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Két héttel a határidő előtt elkészült az evosoft-székház alapozása
Fotók: HBM Kft.

Két héttel a határidő előtt elkészült az evosoft-székház alapozása

magyarepitok.hu

2019.06.04. 09:58 - Hegedűs Gergely

A budai kutatás-fejlesztési parkban WING által fejlesztett irodaház mélyépítő munkálataiban a HBM Soletanche Bachy számos technológiát felvonultatott.

Hirdetés

Határidő előtt fejezte be mélyépítési munkálatait HBM a Siemens-csoporthoz tartozó evosoft Hungary székházának építésében – értesült a magyarepitok.hu. A HBM az elkészült munkaterületét teljesen átadta a szerkezetépítők részére.

A képre kattintva galéria nyílik - Fotók: HBM Kft.


 

Kiváló lehetőséget adott a fejlesztés

A hatemeletes irodaház a fővárosi XI. kerület lágymányosi részén épül a WING fejlesztésében, a Magyar Nobel-díjasok Kutatás-Fejlesztési Park második ütemeként. A projekt alapkőletételéről lapunk márciusban számolt be. A négyszintes, 520 férőhelyes mélygarázs és az irodaház mélyépítési fővállalkozója a HBM Kft., a kivitelezés 2018 júniusában kezdődött meg. A cég a mélyalapozás tervezési és kivitelezés munkáit egyaránt elvégezte.

Bocsi Balázs, a projekt vezetője lapunknak úgy nyilatkozott, a fejlesztés egy újabb lehetőséget teremtett a vállalatnak, hogy egy minden technológiáját felvonultató komplex alapozási és mélyépítési kivitelezési megbízáson  dolgozhasson. „Ez a munka egy különösen izgalmas utazás volt a számomra” – fogalmazott a szakember.

„Nagyon büszke vagyok a projektcsapatra és arra, hogy mindent sikerült megfelelő minőségben és a véghatáridő előtt mintegy két héttel befejeznünk - egy nagyon leterhelt, túlfűtött építőipari környezetben.”

Hozzátette, a megrendelő elégedett, pozitívak a visszajelzések.
 

Sikeresen kezelték a váratlan helyzetet

A projektvezető a munkák során felmerülő nehézségekre is kitért. Legnagyobb műszaki kihívás a régi GANZ-darualapok alatt talált, betonnal kiöntött, acélköpenycsöves, közel 18 méter mély cölöpalapok jelentették, amik egy része a munkateret határoló tervezett résfal nyomvonalába estek. „Emiatt a résfal építés haladását, sőt végül a résfal nyomvonalat is minimálisan módosítani kellett” – árulta el Bocsi Balázs.

„Ez több hetes csúszást okozott a közbenső határidőkben, amit a projekt során le kellett dolgoznunk, sőt, a mélyépítés végére még előteljesítésbe is sikerült átfordítanunk.”

Részben ennek következményeként jelentkeztek az organizáció nehézségei. „A munkaszervezést úgy kellett kialakítanunk, hogy a földmunka, a horgonyzás, a cölöpözés, az ágyazatkészítés majd végül a szerkezetépítés megfelelően el tudjon indulni, gyakorlatilag párhuzamosan. Ez sok tervezést, egyeztetést és modellezést igényelt.” A HBM beszámolójából kiderült, több technológia munka esetén éjszaka is folyt a munkavégzés.

Bocsi Balázs külön hangsúlyozta, hogy a megrendelő WING-el jó viszonyban indultak, majd a projekt során az együttműködés tökéletesen működött, és tovább fejlődött. „A kölcsönös bizalom tovább erősödött, és mindkét fél számára a projekt sikeres, határidőre és megfelelő minőségben történő befejezése volt a cél” – hangsúlyozta a projektvezető. „Ez nagyban megkönnyítette és segítette a jó együttműködést.”


Az Ericsson székház résfalához csatlakoznak

Az Infopark és a Duna mellett épülő 21 ezer négyzetméteres LEED Gold minősítésű irodaház várhatóan 2021 elején nyitja meg a kapuit a Wing fejlesztésében. Ahogy korábban is jeleztük

az evosoft az új épületben össze tudja majd vonni a budapesti telephelyein végzett szoftverfejlesztői tevékenységeit, ezzel megnövelve a hatékonyságot.

A HBM számára a projekt egy újabb együttműködést jelentett a Winggel, miután a tavaly májusban átadott, szomszédos Ericsson székházban is ők végezték a mélyalapozást. A jelenlegi projektben ezen épület résfalához csatlakoznak.

 

Galéria

AktuálisHBM Kft.kutatás-fejlesztésWing Zrt.iroda

Hírlevél

Hirdetés