2024.04.24, Szerda
A KÉSZ Csoport élen jár a rendkívüli helyzet kezelésében - interjú
Vida Tamás (a kép egy korábbi beszélgetésen készült)

A KÉSZ Csoport élen jár a rendkívüli helyzet kezelésében - interjú

magyarepitok.hu

2020.03.23. 14:30 - Szabó Ákos

A munkatársak egészsége az első – hangsúlyozta lapunknak Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója. A magyar építőipar egyik meghatározó vállalata rugalmas és gyors reakciókra és a felkészültségre épít a járvány okozta helyzet kezelésében.

Hirdetés

A koronavírus miatt kialakult egészségügyi helyzet – mint szinte minden iparágnak - a magyar építőiparnak is jelentős nehézségeket okozhat. Az ágazat jellegéből adódóan a távoli munkavégzés (home office) csak részben vezethető be, illetve a munkavégzés folytonosságához is folyamatos szervezésre van szükség. Ennek kapcsán kérdeztük az ágazatban meghatározó szerepet betöltő KÉSZ Csoportot arról, hogy hogyan reagálnak a koronavírusra és az ágazatot is érintő várható kihívásokra, Vida Tamás vezérigazgató tájékoztatta lapunkat.

 

Már akkor elkezdtek felkészülni, amikor még csak Ázsiában volt jelen a vírus

„A KÉSZ Csoport átfogó intézkedéssorozatot vezetett be kifejezetten szem előtt tartva a munkavállalók egészségének megőrzését és a belső kommunikációt” – mondja el a vezérigazgató. Hangsúlyozza: a koronavírus okozta helyzet minden szakaszában meghozták a szükséges lépéseket, ez a korai felkészülés segít a helyzet kezelésében.

 

 

„A koronavírus kínai megjelenésekor létrehoztuk a Pandémia Tervező Csoportot és már az első időszakban nagyon gyorsan kialakítottuk a pandémia tervünk keretrendszerét is. Kiosztottuk a felelősségi területeket, tervet készítettünk arra, hogy hogyan fog működni a vállalatcsoport, ha a helyzet fokozódik, ki dönt egy adott területen, hogyan hajtjuk végre az intézkedéseket” – mutat rá.

A csoport, melynek a vállalat ágazati vezetői, a felsővezetés központi funkciói (marketing, HR, minőségirányítás), valamint Vida Tamás is tagja naponta tart videókonferenciát: így rögtön tudják mérlegelni a friss helyzetet és dönteni a szükséges intézkedésekről.

 

Előteszteléssel és eszközbeszerzéssel készültek a home office-ra

„Kollégáink egészsége és biztonsága a legfontosabb, felelős és gondoskodó nagyvállalatként mindent megteszünk azért, hogy ezt megőrizzük”

– emeli ki Vida Tamás.

A KÉSZ Csoport szellemi állományából azok, akik el tudják látni a munkájukat otthonról, már home office-ból dolgoznak – ez közel 500 főt jelent. A vezérigazgató elmondja: már előre jelentős eszközbeszerzéssel készültek a helyzetre és egy hétig próbaüzemben működtették a rendszert, az érintett kollégák rotálásával, hogy az esetlegesen felmerülő technikai problémákat ki tudják szűrni.

 

 

Azokon a helyszíneken, ahol a kollégák fizikai jelenléte nélkülözhetetlen – gyárakban, projekthelyszíneken, bizonyos irodákban – fertőtlenítőszert, illetve ahol a személyes kontakus szükségessé teszi, FFP2-es maszkokat is rendelkezésre bocsátanak.

 

Példamutatásra törekszenek

„Természetesen bevezettünk korlátozó intézkedéseket is. Kimondottan büszkék vagyunk arra, hogy nagyon gyorsan reagáltunk a pandémia helyzet minden szakaszában a felmerülő új helyzetekre, és azonnal megtettük a szükséges lépéseket.

Azt gondoljuk, hogy az iparágban abszolút élenjárunk ezekben, sőt felvesszük a versenyt a nemzetközi nagyvállalatokkal is teljes mértékben”

– fejti ki a vezérigazgató

„Már a járvány korábbi szakaszában sem léphettek be fertőzött országból érkező személyek a cég munkaterületeire, jelenleg pedig nem fogadunk vendégeket. Az utazásokat a járvány európai megjelenése óta, a személyes megbeszéléseket külső partnerekkel pedig már az ázsiai megjelenése óta korlátoztuk. A WHO által előirányozott megelőző intézkedéseket az első perctől követtük.”

 

A fertőtlenítés a digitalizációs fókusz ugyanolyan fontos

A vezető felsorolja még:

  • a kollégáknak kötelező a kézfertőtlenítés belépéskor (ezt a biztonsági személyzet is segíti);
  • a küldeményeket a recepción fertőtlenítik, a magánküldeményeket jelenleg nem engedélyezik;
  • az irodákban jóval gyakrabban takarítanak (külön figyelmet fordítva a liftekre, gombokra, kilincsekre, mosdókra és villanykapcsolókra is)
  • és számos más intézkedést is bevezettek: például a nyomtatóknál fertőtlenítőkendőket helyeztek el.

„Itt amellett, hogy már a pandémia kínai megjelenésekor konkrét intézkedéseket tettünk, nagy segítségünkre van az is, hogy cégünknél már korábban is erős volt a digitalizációs fókusz: jelentős hangsúlyt fektettünk az elmúlt időszakban a kollaborációs szoftverek – MS O365, különösen MS Teams – oktatására. A kollégák egyáltalán nem jönnek zavarba, ha egy a videós meetingen kell részt venniük, vagy a felhőbe feltöltött fájlokban dolgoznak együtt” – teszi hozzá.

 

Minden munkatársat folyamatosan tájékoztatnak

Vida Tamás kiemeli még: a belső kommunikáció a válságkommunikáció esetén kritikusan fontos. „Ezt szem előtt tartva az elmúlt időszakban a vállalatcsoporton belül jelenleg a marketing és vállalati kommunikációs csapat abszolút  prioritásként kezeli a kollégák felelős, és folyamatos, valamint hiteles tájékoztatását.”

Hangsúlyozza: a tájékoztatást nem csak olyan elektronikus eszközökkel valósítják meg mint az email, vagy a vállalati chatprogramok. „Az offline kommunikáció is kifejezetten prioritást élvez, különös tekintettel a fizikai munkatársakra: tájékoztató plakátokat helyeztünk ki a vírusról, megállítótáblákat szereltünk fel, higiéniai tájékoztatások tartunk olyan témákról, mint a helyes kézmosás.”

 

Rugalmasan állnak a helyzethez

Az interjú végén a vezérigazgató arra a kérdésre válaszolva, hogy a vállalat beszerzéseit és projektjeit hogyan érinti helyzet, kifejti: a folyamatosan változó helyzet miatt jelenleg még korai lenne konkrét választ adni. „Feltehetően, ahogy más iparágakra, úgy ránk sem hat majd jól a járványügyi helyzet  beszerzési szempontból, hiszen a partnereink ugyanúgy érintettek, mint mi. Folyamatosan egyeztetünk az ágazat többi szereplőjével is, de az már most látható, hogy az árubeszerzéseink terén némi lassulás van – elsősorban a nyugat-európai beszállítások kapcsán. A jövőben ez komolyabb fennakadásokhoz is vezethet.”

A KÉSZ Csoport ezzel együtt rugalmasan és felkészülten áll a szituációhoz, amit az is segít, hogy korán reagáltak a kialakuló járványra, és folyamatosan kézben tartják a helyzetet – mondja el Vida Tamás.

Szabó Ákos

AktuálisKÉSZ Csoportinterjúkoronavírusiparági elemzésmunkavédeleminnováció

Hírlevél

Hirdetés