2024.04.18, Csütörtök
Munkájával nyújt segítő kezet a környezetnek a WEST HUNGÁRIA BAU Kft.
Fotók: WEST HUNGÁRIA BAU Kft.

Munkájával nyújt segítő kezet a környezetnek a WEST HUNGÁRIA BAU Kft.

magyarepitok.hu

2021.08.31. 11:25 - Kalácska-Nagy Nóra

A zöld szemlélet a WHB építkezésein is megmutatkozik; zavartalanul fészkelhetnek a fecskék és a keletkezett építési hulladék sem hulladék valójában.

Hirdetés

Az építőipar tudvalevőleg nem tartozik a környezetbarát iparágak közé, ezért egy felelősen gondolkodó cégnek ehhez mérten még tudatosabban és elszántabban kell visszaadni valamit a Föld számára, a jövő szempontjából. A WEST HUNGÁRIA BAU Kft. 24 éve tevékenykedik Magyarországon, ez idő alatt számos, nagyléptékű beruházásnál volt jelen, de közben nem feledkeztek meg a környezeti és a természeti értékek megóvásáról sem.

Sőt a vállalat rendelkezik saját Környezetvédelmi, mélyépítési divízióval, amely hulladékgazdálkodással kapcsolatos tevékenységeket végez. Emellett szennyvíz elvezetéssel és kezeléssel foglalkozik, csatornázási munkákat folytat és szennyvíztisztító telepeket kivitelez.

 

Modern mélyépítő technológiával az árvíz ellen

Az épülő szegedi kézilabdacsarnok esetében a WHB ezirányú szakértelme hatványozottan megmutatkozik. A csarnok tervezése során ugyanis kiderült, hogy a terület egy része a nagy árvizek esetén vizesedhet, azaz a terület buzgár veszélyes. További problémát jelent itt, hogy a gáttest alatt 3-4 méter vastag homokréteg található, ami kedvező a buzgárképződés szempontjából. Ahhoz, hogy az épülő kézilabdacsarnok biztonságban legyen, a feltárt homokréteget a Tisza folyó felől lezárják függőleges irányú jetpanelek alkalmazásával.

A vízzáró jetfal kivitelezését, valamint a rá építhető mobil árvízvédelmi fal építését nagy körültekintéssel, a környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartva végzik a szakemberek június óta, vagyis az árvízvédelmi munkálatok kezdetétől. Ökológiai szempontból a fakivágást is minimalizálják, továbbá a meglévő vízoldali töltés rézsűt is rekultiválják.

A rézsű rekultiválással, valamint az új járdaszint alá kerülő - így nem látszó - szögtámfallal és rá építhető mobil fal fogadására kialakított szerkezettel nemcsak a Felső- Tisza part látképén javítanak, hanem a modern mélyépítő technológiának köszönhetően megvédik Szeged városát az esetleges árvizektől ezen a szakaszon, olyan módszert alkalmazva, amely illeszkedik a már elkészült belvárosi árvízvédelmi rekonstrukcióhoz.

 

Hulladékban rejlő lehetőség

A WHB környezettudatos szemléletére vall, hogy a nagyberuházásoknál felhalmozódó hulladékot nem egyszerűen elszállítja, hanem például a Puskás Aréna rekonstrukciója során felgyűlt 500 köbméter, fűtőanyagként használható raklapot a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlotta fel, hogy azok - hátrányos helyzetű települések, köztük Tiszabő és Tiszabura rászoruló családjaihoz eljuttatva - tüzelőanyagként hasznosuljanak.

A hulladékkezelés másik zöld módja, amelyet a vállalat folytat, a WHB telephelyein és irodaházaiban megvalósuló szelektív hulladékgyűjtés. Budapest és Biatorbágy mellett már Győrben is külön gyűjtik a szemetet a cég dolgozói. A WHB vallja, a szelektív gyűjtés nem cél, csupán eszköz. Mindenki, aki él a különgyűjtés lehetőségével, értékes nyersanyagokat juttat vissza a természeti körforgásba.

A WHB felismerte a használt elemekben és akkumulátorokban rejlő veszélyt és annak kezelésére is talált megoldást. A különféle kis- és nagykereskedelmi üzletláncok boltjai, oktatási, kulturális vagy egészségügyi intézmények mellett a gyűjtőpontok listájára ugyanis a WHB biatorbágyi irodaháza is felkerült.

A cégnél elhelyezett tároló edény alkalmas minden fajta elem és hordozható akkumulátor gyűjtésére, így az elemek nehézfém alkotóelemei nem kerülhetnek ellenőrizetlen körülmények között a természetbe.

 

13.000 darab mobiltelefonnal az állatok megmentéséért

A Jane Goodall Intézet közös kampányt indított tavaly az Intermetal Recycling Kft, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány, a Védegylet Egyesület és a Ghibli Kft. segítségével, ami a magyar háztartásokban fellelhető, de használaton kívülre került mobiltelefonokat célozza meg. A WHB, mint a környezet iránt elkötelezett vállalat, folytatva a korábbi hasonló intézkedések sorát, ehhez a kampányhoz csatlakozva használt mobil gyűjtő akcióba kezdett.

Fotók: WEST HUNGÁRIA BAU Kft.

A „Passzold vissza, tesó!” elnevezésű kampányban a vállalat telephelyei gyűjtőpontokként szolgáltak a kezdeményezés során, és arra buzdítottak, hogy a használaton kívüli, szekrények mélyén kallódó eszközöket helyezzék el a WHB győri recepcióján kihelyezett gyűjtődobozokban.

A használt készülékek ugyanis kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot és rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata azonban Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik.

A mobilok leadásával viszont az értékes fémek körforgásban maradását és az állatok túlélését segítik. Az akció sikerét mutatja, hogy 2021-ben már összesen 1184 kilogramm, vagyis körülbelül 13.000 darab mobiltelefont sikerült eljuttatni az újrahasznosító partnerhez.

Az építkezés is megáll, ha fészkelnek a fecskék

A WHB a távoli helyeken őshonos állatok mellett a hazai élővilágra is figyelmet fordít. A partifecskék Magyarországon védett fajnak minősülnek, hiszen alig 50-80.000 példány él belőlük. A WHB még az oly’ feszes határidőkkel bíró építkezéseit is átütemezi annak érdekében, hogy a madarak nyugodt költési időszakát garantálják.

Így történt ez korábban a győri Erbslöh csarnok építési területén és a vállalat Pakson épülő lakatosüzemének esetében is. A cég elkerítette a területet, az útépítést és a tereprendezést pedig elhalasztották akkora, amikor a költöző partifecskék elrepülnek.

A fenti kiragadott példák talán valamelyest közelebb hozzák az olvasóhoz a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. környezetért és bolygóért tett erőfeszítéseit, amely minden építőipari cég számára követendő példaként szolgálhat.

AktuálisWEST HUNGÁRIA BAU Kft.Környezetvédelemfenntarthatóság

Hírlevél

Hirdetés