2024.05.18, Szombat
3,62 a bizalom mértéke – Bemutatták a Mapei Építőipari Bizalmi Index kutatás eredményeit
Főkép: illusztráció/magyarepitok.hu

3,62 a bizalom mértéke – Bemutatták a Mapei Építőipari Bizalmi Index kutatás eredményeit

Mapei Kft., magyarepitok.hu

2022.11.09. 13:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A válaszadók több mint ötöde, 22 százalék értékelte átlagosan kontármunkának vagy gyengének a nála dolgozó szakemberek munkáját.

Hirdetés

A Mapei Kft. az építőipari segédanyaggyártás- és forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője Magyarországon. A vállalat idén is elvégezte az Építőipari Bizalmi Index (ÉBI) kutatását, melynek eredményeit november 9-én online sajtótájékoztató keretében ismertette Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

738 ezer forint az építőipari kontármunkák átlagos kára 2022-ben, 15 ezer forinttal kevesebb, mint tavaly.

Enyhén javult, de továbbra is közepes az építőiparral szembeni általános bizalom.

Jelentősen romlottak azonban a kilátások, az építtetők közel háromnegyede gondolja, hogy rossz irányban mennek a dolgok az építőiparban – állapította meg a Mapei Kft. 7800 fő megkérdezésével készült kutatása.


Forrás: Mapei Kft.

 

A válaszadók egyötöde szenvedett el valamilyen kontárkárt

A közép- és nyugat magyarországi régiókban emelkedett a kontárok okozta károk összege, míg Budapesten és Kelet-Magyarországon csökkent. Az átlagos kárösszeg továbbra is kiugróan magas Közép-Magyarországon, 1,12 millió forint. Ennél lényegesen kevesebb, 470.197 forint az észak-alföldi régióban. A jelentős eltérés oka, hogy Közép-Magyarországon több kár keletkezik, nagyobb a magas kárösszegek gyakorisága.

A kontármunka károsultak aránya 21 százalék, azaz a válaszadók egyötöde szenvedett el valamilyen kontárkárt építőipari munka miatt az elmúlt évben Magyarországon. Ez számottevő, 8 százalékpont csökkenés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A kontármunka aránya régiónként eltérő. A legmagasabb Budapesten, 26 százalék és Közép-Magyarországon, 25 százalék, a legalacsonyabb, 17 százalék az Észak-Alföldön.

„Figyelembe véve az építőanyagárak emelkedését, a kontárkárok kismértékű csökkenése valójában jelentős javulás! Sajnos ez nem jelenti azt, hogy kevesebb a kontár. Az építőipar lassulása miatt csökkent a szakemberek leterheltsége, enyhült a szakemberhiány és a megrendelők kiszolgáltatottsága, ezért megfontoltabban lehet döntéseket hozni. Ez vezetett a kontárkárok csökkenéséhez” - vélekedett Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A válaszadók több mint ötöde, 22 százalék értékelte átlagosan kontármunkának vagy gyengének a nála dolgozó szakemberek munkáját, 2 százalékponttal többen, mint egy éve. Az elégedett megrendelők együttes aránya nem változott, viszont belső összetétele igen: 23 százalék jónak, 36 százalék mestermunkának értékelte a nála dolgozó szakemberek munkáját.

 

Javuló bizalom, romló kilátások

Építőipari bizalmi index (ÉBI) megyénként, 2022. AUGUSZTUS

Az Építőipari Bizalmi Index* 3,62 csillag az adható ötből, a múlt évi 3,53 csillaggal szemben. Ez a kismértékű javulás közepes bizalmi szintet jelent, azaz közepes munkára számítanak a megrendelők.

„A közepes nem elfogadható! Minél magasabbak az alapanyag árak, minél magasabbak a munkadíjak, a kontármunka annál drágább. Ha a kontármunka miatt valami nem a tervek szerint sikerül, az minimum kétszer annyiba fog kerülni a mai piaci helyzetben. Csak a jó és a kiváló munka fogadható el. Már elsőre végleges megoldást kell keresni, jó szakemberek és anyagok választásával” – hangsúlyozta Markovich Béla.

Az ÉBI megyénként és szakmánként is eltérő. A legmagasabb Békés megyében 3,8 csillag, míg a legalacsonyabb Budapesten, 3,42. A legpozitívabb a múlt évhez hasonlóan a villanyszerelők értékelése, 3,98 csillag, míg a legkedvezőtlenebb a generálkivitelezőké, 3,32. Idén a gépészek kapták a legkevesebb, 10 százalék kontárértékelést, a legtöbbet a generálkivitelezők, 21%-ot.

Borúlátók az építtetők az ágazat jövőjével kapcsolatban. A válaszadók közel háromnegyede, 71 százalék véli úgy, hogy inkább rossz irányban mennek a dolgok az építőiparban. Nem változik az ágazat helyzete a válaszadók 17 százaléka szerint. Mindössze a megkérdezett építtetők 12 százaléka gondolja azt, hogy jó irányba tart az építőipar.

A kilátásokat a szakemberhiány, az emelkedő építőanyagárak és vállalási díjak, a kontármunka és a rossz tapasztalatok együttesen rontják.

 

A kutatás módszertana

Az országos kutatás 7800 fős, nemre, településtípusra és régióra reprezentatív mintán készült. Az adatfelvétel ideje: 2022. augusztus.

A kutatás célja felmérni a bizalom szintjét az építőiparban. Az ezt kifejező érték az Építőipari Bizalmi Index (ÉBI), az építőipari szakemberekbe vetett bizalmat mérő szám.

A kutatás önkitöltős, online kérdőívvel készült.

 

Hasznos tanácsok kivitelező keresésekor

Markovich Béla az eredmények ismertetése után újságírói kérdésekre is válaszolt. Többek között iránymutatást adott abban a kérdésben, hogyan szűrhetjük ki előzetesen, ha kontárral van dolgunk.

Az első találkozás alkalmával árulkodó jel lehet a szakember viselkedése, megjelenése és kommunikációja, de nem ad egyértelmű bizonyítékot, hogy az általa végzett munka minősége milyen lesz. Ezért sokkal pontosabb képet kaphatunk a kivitelezőről, ha kérünk tőle 3 referencia munkát (névvel, címmel, telefonszámmal), ahol korábban dolgozott. A helyszíneket felkeresve, a korábbi megrendelőket megkérdezve érdeklődjünk az alábbiak felől:

  • Pontosan mikor végezte a munkát a kivitelező és mennyi ideig tartott?
  • Mennyi ötletet fektetett az általa végzett munkába?
  • Milyen állapotban hagyta a helyszínt munkavégzés után?
  • Ha gond volt, hogyan reagált rá, hogyan kezelte a felvetett problémát?

Ha a megrendelők válaszai egybevágnak a kivitelezőével, megfelelő kiindulás lehet a közös munkához, de teljes garanciát csak az elvégzett munka jelenthet.

Markovich Béla továbbá nem javasolta szerződéskötés után az előleg fizetést. Heti fizetések szerint működjünk, ha nem elégedett a megrendelő a kivitelező heti munkájával, addig ne haladjon tovább a munka, amíg a hiba nincs orvosolva.

AktuálisMapei Kft.építőiparpiackutatásszakmunkásokszakemberképzés

Hírlevél

Hirdetés