2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Újabb autógyár épül Magyarországon - a kínai BYD Szegedre érkezik
Illusztráció: a BYD globális központja (byd.com)

Újabb autógyár épül Magyarországon - a kínai BYD Szegedre érkezik

mti

2023.12.22. 10:11 - Szabó Ákos

Elektromos járműveket gyártanak majd, óriásberuházás indul.

Hirdetés

Szegeden építi meg első európai üzemét a világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD, ez a magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházása lesz, amelynek nyomán több ezer új munkahely jön létre

– jelentették be december 22-én.

A globálisan idén minden negyedik elektromos autót eladó vállalat a világpiaci sikerei nyomán újabb gyárakat épít, és így Európában is sokáig helyszínt keresett ehhez – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 

Elektromos autókat gyártanak majd

A cég igazgatósága pedig végül a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel lefolytatott 224 tárgyalási fordulót követően előző nap úgy döntött, hogy Szegeden építi fel első üzemét a kontinensen, amely hazánkban immár a hatodik autógyár lesz - tájékoztatott.

Az idén szeptemberig több mint 20 ezer milliárd forintnyi bevételt regisztráló, nagyjából 630 ezer főnek munkát adó BYD nem akkumulátorokat, hanem elektromos autókat fog előállítani Magyarországon - tette hozzá.

Majd arra is kitért, hogy a kormány pénzügyi támogatást nyújt a beruházáshoz, viszont ennek mértéket csak az Európai Bizottság jóváhagyását követően hozzák majd nyilvánosságra.

Mindeközben a kormány Szegeden hatalmas infrastruktúrafejlesztési csomagot is bejelentett a Magyar Közlönyben: többek között három Szeged körüli főutat is 2x2 sávosra bővítenek. A 46 milliárd forintos beruházássorozat részleteit itt gyűjtöttük össze.

 

Az ELI-ALPS lézeres kutatóintézet szomszédságában készül el

A szegedi önkormányzat közleményében azt írja,

a dinamikusan fejlődő világcég Szegeden, a város határában lévő mintegy 300 hektáros ipari parkban, az ELI-ALPS lézeres kutatóintézet és a Science Park szomszédságában építi fel az elektromosautó-gyárát, ahonnan az európai piacot szolgálja majd ki.

A több ezer új munkahelyet létrehozó BYD az akkumulátorgyártás és a vegyipari tevékenységek kivételével a teljes gyártási folyamatot Szegeden valósítja meg.

A világ vezető elektromos és plug-in hibrid autó gyártója, a kínai BYD Szegedet a nemzetközi szintű kutatói háttere, tudományos rangja, kiváló infrastruktúrája, kedvező elhelyezkedése, zöld szemlélete miatt választotta európai gyártóközpontjának - teszik hozzá.

AktuálisSzegedBYD-gyárautóiparüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés