2024.04.14, Vasárnap
Átadták az új siófoki szennyvíztisztító telepet

Átadták az új siófoki szennyvíztisztító telepet

2016.12.05. 16:45 - Hegedűs Gergely

Az Euroaszfalt és a Colas által kivitelezett hétmilliárdos projekt után hasonló volumenben folytatódnak a fejlesztések a Balaton vízgyűjtő területén.

Hirdetés

Átadták a megnövekedett kapacitású siófoki szennyvíztisztító telepet Siófokon. A projekt a Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) beruházásában, az Euroaszfalt és a Colas kivitelezésében október közepére készült el, a részleteiről ebben a cikkünkben tudósítottunk.


Egybeesett az uniós vállalásainkkal

A mostani átadón bemutatták a mintegy 50 létesítményből álló, biogáz- és iszapkezelést is végző komplexumot. A 7,371 milliárd forintos fejlesztés több mint harmincezer ember szennyvízét kezeli. A projekt keretében Siófokon, Balatonendréden, Balatonföldváron és Zamárdiban is építettek ki szennyvízelvezető csatornarendszereket, valamint felépítették az évi hétmillió köbméter szennyvíz tisztítására alkalmas új szennyvíztisztító telepet.

Hidvégi József, a Dél-Balatoni Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás elnöke hangsúlyozta, a dél-balatoni szennyvízprojekt megvalósítása egybeesett a kormány uniós környezetvédelmi vállalásaival, és fontos volt a Balaton-törvény elvárásai, valamint a Balaton vízvédelme szempontjából is.

A beruházás része volt az öt térséget és 18 települést érintő, 18 milliárd forintos dél-balatoni szennyvízprojektnek.


Az NFP már 62 projekt konzorciumában vesz részt

A bemutatón Nagypál Sándor, az NFP ügyvezető igazgatója elmondta, a dél-balatoni volt az első olyan program, amelyben konzorciumvezetőként vett részt az állami tulajdonú társaság. Ma már 62 projekt konzorciumának tagja a kft., több száz milliárd forintos beruházás megvalósításában vesz részt. 

Kifejtette, további jelentős beruházásokra lehet számítani a Balaton vízgyűjtőjén, 816 millió forintos ivóvíz minőség-javító, és 7,8 milliárd forintos szennyvíztisztásról- és elvezetésről szóló beruházás szerepel a tervekben.    


Ezek a települések vannak célkeresztben

Witzmann Mihály (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő az MTI-nek nyilatkozva kifejtette, a választási körzetét érintő további három dél-balatoni területen tervezik kiépíteni a szennyvízhálózatot uniós támogatással a 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban, amelyről már megszületett a politikai döntés. Az egyik projekt Balatonlellét, Kerekit, Bálványost és Pusztaszemest foglalja magába, a másik kettő pedig Nagyberény, valamint Tab térségét.    

Móring József Attila, Somogy megye fejlesztési biztosa elmondta, a délnyugat-balatoni térségben még további két agglomerációban tervezik a szennyvízkezelés fejlesztését a következő években. Ezek egyike Lengyeltóti térsége Hács, Gyugy, Kisberény és Táska településekkel, a másik Sávoly térsége Szőkedenccsel, Szegerdővel, Tikossal, Somogyzsitfával és Tapsonnyal.

 

 

ColasEuroAszfalt Kft.VízgazdálkodásNemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft (NFP)Siófokvízgazdálkodás

Hírlevél

Hirdetés