2024.03.02, Szombat
Olcsóbb és hatékonyabb geotermikus fűtést fejlesztenek Szegeden
geosz.hu

Olcsóbb és hatékonyabb geotermikus fűtést fejlesztenek Szegeden

MTI, geosz.hu

2016.11.16. 10:37 - Antal Zsófia

A geotermikus energia optimális hasznosítását kutatja két cég 1,7 milliárd forintos, két évig tartó projekt keretében. A hatékonyság növelése mellett a beruházások környezeti terhelését is csökkenteni szeretnék.

Hirdetés

Szegeden közel 1,7 milliárd forintból kutatja a geotermikus energia hasznosítási lehetőségeit a Hansa-Kontakt Inv. Kft. és a Geotermikus Szolgáltató Kft. A két cég konzorciuma mintegy 980 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert mélygeotermikus kitermelő-visszasajtoló rendszerek kiépítésének technológiai fejlesztésére a vállalatok K+F+I tevékenységét támogató GINOP-2.1.1-15 pályázati kiírás keretében. Ez a támogatás a teljes kutatási összeg 58 százaléka.

A 2018. szeptember 19-ig tartó projektben egyebek mellett kísérleti kútteszt-rendszert építenek ki Szegeden, az egykori kábelgyár területén. A vállalkozások szakemberei a Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter több tagjával és a Szegedi Tudományegyetem kutatóival együttműködve kifejlesztik a speciális termálkutak fúrásához szükséges szerszámok prototípusait, illetve egyebek mellett új geotermikus iszapkezelési és kavicsolási technológiát dolgoznak ki. Méréseket és összehasonlító elemzéseket végeznek, valamint megpróbálják kifejleszteni a termál rendszerek üzemeltetése során a legnagyobb nehézségeket okozó vízkőképződés, illetve kiválások megelőzésének és kezelésének optimális technológiáját.

Busa-Fekete Bertalan, a Hansa-Kontakt Inv. Kft. fúrási üzletágának vezetője elmondta: azt várják, hogy az eredmények alapján csökkenthetők lesznek a geotermikus fűtési rendszerek kiépítésének és üzemeltetésének költségei, illetve nő a rendszerek hatékonysága. Remélik azt is, hogy az új megoldásoknak köszönhetően jelentősen mérséklődik az ilyen beruházások környezeti terhelése.

 

A tíz embert foglalkoztató Geotermikus Szolgáltató Kft. 2012 áprilisában alakult dél-alföldi, elsősorban szegedi geotermikus hőenergia-termelési projektek, beruházások tervezésére, kivitelezésére és működtetésére. A vállalkozás tavaly 174,861 millió forintos nettó árbevétel mellett mintegy 90 millió forintos veszteséget könyvelt el, idén várhatóan 185 millió forintos árbevétel mellett már néhány millió forintos nyereséget ér el.

A 2007-ben alapított, elsősorban logisztikai tevékenységgel és raktározással foglalkozó Hansa-Kontakt Inv. Kft. 2012-ben hozta létre kútfúrási divízióját. A több mint háromszáz alkalmazottat foglalkoztató cég tavaly 4,46 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, idén 4 milliárd forint körüli bevételt és 350 millió forint körüli eredményt terveznek.

EnergetikaGINOPSzegedgeotermikus energiainnovációkutatás-fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés