2023.02.04, Szombat

Hirdetés

Közel háromezer háztartásban épült napelemes erőmű 6 hónap alatt
orientpress.hu

Közel háromezer háztartásban épült napelemes erőmű 6 hónap alatt

MTI

2017.12.18. 14:56 - Antal Zsófia

A MEKH adatai alapján valószínű, hogy a kiserőművek idei teljesítménybővülése felülmúlja a 2016-osat.

Hirdetés

Az első fél évben 2850 háztartási méretű kiserőmű (hmke) létesült - közölte honlapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Beépített teljesítményük több mint 22 megawatt, s a berendezések szinte mindegyike napelemes.

A hmke-rendszerek számáról és kapacitásáról készített jelentés szerint az első negyedévben 1026 berendezés jött létre 7,04 megawatt beépített teljesítménnyel. Közülük 12 földgázt hasznosít, 28 szélenergiára épül, a többi napelemes, átlagos beépített teljesítményük 6,8 kilowatt. Területi eloszlásuk nagyjából egyenletes, a legnagyobb új teljesítmény (1739 kilowatt) az Elmű területén létesült - közölték.

A jelentés szerint a második negyedévben 1824 hkme csatlakozott a hálózatra 12,05 megawatt beépített teljesítménnyel. A berendezések kivétel nélkül napelemesek, átlagos beépített teljesítményük 6,6 kilowatt. A teljesítmény a második negyedévben is az Elmű területén emelkedett a legnagyobb mértékben, negyedéves összehasonlításban viszont az E.ON észak- és dél-dunántúli területén volt a legnagyobb arányú a teljesítménybővülés. Kiemelték azt is, hogy az első negyedévhez képest a másodikban 71 százalékkal emelkedett a csatlakozott teljesítmény.

Az első két negyedév adatai alapján a MEKH arra számít, hogy a hmke-berendezések idei teljesítménybővülése felülmúlhatja a tavalyit. Felidézték, hogy 2016 végén majdnem 20,5 ezer hmke csatlakozott a villamosenergia-hálózathoz 165 megawatt beépített teljesítménnyel. Az új kiserőművekről beérkező adatokat a hivatal mostantól negyedévente közzé teszi - olvasható a jelentésben.

Energetikanapenergiaenergetikai beruházásnapelem

Hírlevél