2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Hónap Mérnöke: „Az én szakmám mások álmainak a megvalósítása”
Fotó: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Hónap Mérnöke: „Az én szakmám mások álmainak a megvalósítása”

magyarepitok.hu

2020.04.30. 16:52 - Gyöngyösi Klaudia

Ternovecz Attila, az áprilisi Hónap Mérnöke közel két évtizede végzi munkáját az Épszerk-Pannónia Invest Kft.-nél. Rátermettségét számos alkalommal bizonyította és minden munkájából igyekezett a legjobbat kihozni műszakilag és pénzügyileg egyaránt, mindemellett teljes lojalitást mutatva cég felé.

Hirdetés

A lapunk által áprilisra kiválasztott Hónap Mérnökét szinte a szakma választotta magának, nem pedig fordítva. „Édesapám kőműves volt, valamint nem sok iskola volt a környéken, ami közül választani lehetett, így kézenfekvő volt, hogy én is ide menjek tovább” - emlékezett vissza Ternovecz Attila.

Középiskolai tanulmányait Barcson a Dráva Völgye Erdészeti, Vízügyi és Vízgazdálkodási Szakközépiskolában végezte, majd Pécsen a Jannus Pannonius Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki Főiskolán a vízügyi és vízgazdálkodási szakirányon építőmérnökként diplomázott.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

„14 évesen ritkán tudja az ember, hogy mi akar lenni. Én sem voltam különb, egy jó barátom már túl volt az iskolaválasztáson és a barcsi középiskolába járt. Pozitívan nyilatkozott az iskoláról, így engem is meggyőzött” – árulta el a szakember.

„A középiskola főként a vízgazdálkodási ismeretekről szólt. Adta magát, hogy maradjak a választott szakma mellett, ezért is jelentkeztem Pécsre, ahol mélyépítő építőmérnökként végeztem és a szakdolgozatomat is Berzence falu szennyvízhálózatának kiépítése témájában írtam.”

 

A kezdetek nem voltak zökkenőmentesek

„A főiskola elvégzése után próbáltam először a szülőfalum környékén, Somogy megyében elhelyezkedni, de sajnos akkoriban sem volt túl sok munkalehetőség, így én is, hasonlóképpen több volt csoporttársammal együtt, Budapesten találtam csak munkát. Az első évek nem voltak zökkenőmentesek, és ehhez hozzájárult az is, hogy az első két munkahelyem nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. A cégeknek nem volt meg a stabil anyagi háttere, ami a munkavégzést jelentősen megnehezítette” – mesélt a kezdetekről az építőmérnök.

A kezdeti akadályok leküzdése után egy újsághirdetés alapján jelentkezett az Épszerk-Pannónnia Invest Kft.-hez, melynek május 7-én lesz a 19 éves évfordulója.

A cég már a kezdetekkor bebizonyította, hogy a lojalitás visszafelé is működik: „Amint elkezdtem művezetőként dolgozni, a próbaidőm lejárta után elvittek katonának 9 hónapra. Szerencsésnek gondolom magam, hogy ennek ellenére megmaradt a munkahelyem. A katonai szolgálat második felében már a befejezés felé közeledő Ázsia Centeren tudtam dolgozni, ahol a délutáni műszak betonozásait felügyeltem.”

 

Az evosoft új székházához Budapest XI. kerületében, ahol az Épszerk kivitelezi a szerkezetépítést (Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

„Ezalatt a majdnem 19 év alatt számos beruházás szerkezetépítési munkáiban vehettem részt.” 

 

„Ami elkészül, az mindannyiunk büszkesége”

Ternovecz Attila azt is kifejtette, hogy amit a legjobban szeret a szakmájában az az, hogy kézzel fogható eredménye van. Továbbá azt is, hogy egy irodaház, egy csarnok vagy egy épület megvalósulása több szakember közös munkájának az eredménye. „Szeretem az alkotás élményét, ugyan az én szakmám mások álmainak, elképzeléseinek a megvalósítása, de a nap végén, ami elkészül, az mindannyiunk büszkesége.”

„Örömmel szoktam a gyerekeimnek mondani, ahogy utazunk szerte a városban vagy akár az országban, hogy apa ennek a háznak a megvalósításában is részt vett.”

Amikor a kedvenc alkotásairól kérdeztük a megvalósított projektjei közül, elmondta „számos munkám közül két beruházást emelnék ki. Az egyik az Eiffel Palace szerkezetépítése, a másik pedig az Újpesti Piac, mely a látszóbeton megoldásai miatt emlékezetes számomra.”

 

A cég nemrég átadott alsónémedi telephelye (Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

 

Eiffel Palace: a szűkös idő sem szabott akadályt

Az Eiffel Palace beruházás feladatai között szerepelt egy ötszintes mélygarázs megépítése is, a hozzá kapcsolódó földmunkával együtt. „Mindezt úgy, hogy a régi homlokzatot meg kellett tartanunk, illetve a munkák elvégzéséhez rendelkezésre álló idő is rendkívül szűkős volt” – ismertette a részleteket a szakember. „Az Újpesti Piac legnagyobb kihívása pedig a főszerkezeti raszter rácsos látszóbeton födéme, valamint a nagy belmagasságú terek és látszóbeton felületeinek a megvalósítása volt számomra.

„A látszóbeton jelleg miatt nagyon kellett figyelni a pontos és minőségi munkavégzésre” – emelte ki.

A Hónap Mérnöke azt nyilatkozta, még ennek ellenére sem megy el a kedve és továbbra is keresi az ágazat lehetőségeit. „Szeretem a szakmai kihívásokat, minden új munka egy új megpróbáltatást jelent számomra, annak ellenére, hogy a szakmai pályafutásom alatt volt szerencsém számos nehézséggel találkozni.

 

Az ercsi üzem építése (Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

 

„Hiszem, hogy soha sem szabad rutinból nekiállni egy feladatnak, így minden munkához szakmai alázattal állok neki.”

Kérésünkre kifejtette azt is, hogy szerinte mivel érdemelhette ki a Hónap Mérnöke elismerést. „Szerintem a munkáltatóm azért tart érdemesnek erre a díjra, mert régi motoros vagyok a szakmában, rátermettségességemet több alkalommal is bizonyítottam. Minden munkámból igyekszem a legjobbat kihozni, mind műszakilag, mind pénzügyileg mindemellett teljes lojalitást mutatva cégünk felé.”

 

Harminc éve egy adószámmal az ágazatban

Az építőiparban jelen lévő és az építőipari cégekre jellemző kommunikációról beszélgetve Ternovecz Attila a sikere kulcspontjaként hivatkozott a területre: „Hiszem, hogy az emberekkel való jó kommunikáció kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy sikeres legyél ezen a pályán.”

 

Az ercsi üzem építése (Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

„Szerkezetépítőként középen állunk a hierarchiában, ezért meg kell találni a hangot mind a megrendelővel, mind a munkásemberrel. Nem elég, ha a kisujjadban van a szakmád csínja, bínja, tudnod kell megértetni az embereiddel, hogy mit és hogyan kell csinálni.”

Ternovecz Attila véleményét abban is kikértük, hogy mit gondol, miben különbözik a vállalat a többi cégtől. Kérdésünkre őszintén válaszolva elmondta: „Az ÉPI több mint 30 éve van a piacon, szakmai állandóságot, megbízhatóságot képviselve.”

„Ahogy a főnököm, Babály László mondja, harminc éve ugyanazzal az adószámmal és telefonszámmal.”

„Szerintem ez a mai világban érték” – zárta le gondolatait a Hónap Mérnöke.

Gyöngyösi Klaudia

Galéria

Iparági hírekinterjúHónap MérnökeÉpszerk-Pannónia Invest Kft.szerkezetépítés

Hírlevél

Hirdetés