2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Európa egyik legnagyobb zöld hidrogén üzeme készült el Százhalombattán
Fotó: MOL Group

Európa egyik legnagyobb zöld hidrogén üzeme készült el Százhalombattán

magyarepitok.hu, MOL Group

2024.04.11. 16:14 - Szabó Ákos

A Mol 22 millió eurós projektet zárt le.

Hirdetés

2022 tavaszán jelentettatte be a MOL annak 10 megawatt kapacitású zöld hidrogén üzemnek a projektjét, melyet 2024. április 11-én ünnepélyesen át is adtak. A fejlesztésben Közép-Kelet Európa legnagyobb hasonló típusú létesítményét hozta létre a magyar óriásvállalat az amerikai Plug Power, a zöld hidrogén rendszerek piacának meghatározó szereplője közreműködésével.

Az új, 10 megawattos kapacitású hidrogénüzem a százhalombattai kőolajfinomító üzemanyag-termelését támogatja és teszi fenntarthatóbbá. A komplexum 25 000 tonnával csökkenti a Dunai Finomító éves szén-dioxid-kibocsátását. A Mol közleménye alapján a termelést 2024 második felében kezdi meg az üzem.

Mint ahogy a Mol korábban is hangsúlyozta a beruházás kapcsán, a zöld hidrogén előállítása közben egyáltalán nem keletkezik üvegházhatású gáz: a Plug Power berendezésében megújuló forrásból származó elektromos áram segítségével vizet bontanak hidrogénre és oxigénre.

Így nem képződik olyan melléktermék, amely káros hatást gyakorolna a környezetre: sőt, 1 tonna hidrogén előállításával 8-9 tonna tiszta oxigént is termel a berendezés, valamint csaknem 10 000 tonna földgáz felhasználását takarítja meg.

Az eseményen felszólalva Lantos Csaba energiaügyi miniszter kiemelte: Magyarország számára fontos az elektrifikáció, és azt az áramot, amelyet ehhez felhasználunk, minél nagyobb mértékben itthon kell megtermelnünk. 

EnergetikaMOLSzázhalombattahidrogénzöld megoldásokenergiahatékonyság

Hírlevél

Hirdetés