2024.07.15, Hétfő
Több tízezer lakás korszerűsítésére készülnek az Otthonfelújítási Programban

Több tízezer lakás korszerűsítésére készülnek az Otthonfelújítási Programban

magyarepitok.hu

2024.06.18. 12:59 - Szabó Ákos

200 milliárd forint értékben - elsősorban a mikró és kisvállalkozások kivitelezésében.

Hirdetés

Miután hétfőn este elérhetővé váltak a július 1-jétől induló Otthonfelújítási Program részletei, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) közleményben hangsúlyozta kedden:

a felújításokhoz szükséges magyarországi gyártású építőipari termékpaletta és a kivitelezői kapacitás rendelkezésre áll.

A lakosság figyelmébe ajánlották a www.termekinfo.emi.hu adatbázisát is.

Rámutattak, hogy a program mintegy 200 milliárd forint nagyságrendű építési feladatot generál - ami mintegy 30 ezer lakás felújítására ad lehetőséget - elsősorban a mikró és kisvállalkozások számára.

 

 

Így érhető el a közel egyharmados energiamegtakarítás

Arra is kitértek, hogy a támogatás alapfeltételét jelentő 30 százalékos energiamegtakarítás különböző felújítási módokon érhető el. A szakszövetség szerint a lakóingatlan műszaki adottságaiból kiindulva, a támogatást kérelmező pénzügyi lehetőségeit is számításba vevő szakértői közreműködés kell az alapos előkészítéshez.

Ezen felül javasolják, hogy a kivitelezőt is minél előbb vonják be az energiamegtakarítást célzó előkészítésbe.

Az ÉVOSZ a támogatási program végrehajtásához közreműködőnek - az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. ofp.emi.hu oldalán - regisztrált vállalkozásokat ajánlja, ugyanis ezen vállalkozások például a felújításhoz szükséges anyagok beszerzéséhez és a kivitelezéshez a felhasználható támogatási összeg 75 százalékos nagyságrendjében előleget tudnak lekérni az egyébként utófinanszírozású támogatási programban.

 

Fontos, hogy őszre elkészüljön minél több felújítás

Közölték, hogy a támogatási összeg önerős kiegészítésével olyan mértékű felújítás is elvégezhető, amelynek eredményeként akár 50 százalékos nagyságrendű energiamegtakarítás is elérhető. Ennek megvalósításához azt szorgalmazza az ÉVOSZ, hogy minél több építési terméket regisztráljanak a gyártók és forgalmazók a támogatási program információs rendszerében, megszerezve ezzel az egyszerűsített környezeti minősítést is a termékhez.

Hozzátették,

a támogatási program gyors elindulása lehetőséget teremt arra, hogy már az idei őszi fűtési szezonra elkészüljenek a jelentős energiamegtakarítást eredményező lakásfelújítások.

 

A társasházi lakásokat is érdemes lenne bevonni a programba

Az ÉVOSZ becslése szerint Magyarországon mintegy 2,2 millió olyan lakóingatlan van, ami a programba bevonható. Ezért is fontos, hogy az Otthonfelújítási programot a tapasztalatok felhasználásával, újabbak is kövessék. Szükségesnek tartják például, hogy a jövőben a társasházi lakások is felújítási program részesei lehessenek.

Energetikaotthonfelújítási programÉVOSZzöld megoldásokpályázatok

Hírlevél

Hirdetés