2024.03.19, Kedd
HIPA: rekordszámban indulnak a nagyberuházások Magyarországon
A BYD komáromi üzeme

HIPA: rekordszámban indulnak a nagyberuházások Magyarországon

magyarepitok.hu

2017.07.25. 13:47 - Szabó Ákos

47 projektről született kedvező döntés 2017 első felében összesen mintegy 420 milliárd forint értékben. A kormány egyre nagyobb figyelmet fordít a digitális innováció ösztönzésére.

Hirdetés

Több mint 8000 új munkahelyet hoznak létre Magyarországon a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) beruházás-ösztönzési rendszerében - derült ki a Szíjjártó Péter külgazdasági miniszter és Ésik Róbert, az ügynökség vezetője keddi sajtótájékoztatóján. Az év első felében 47 nagyberuházás létrejöttét segítették. A legtöbb fejlesztés, szám szerint 18, az autóiparban történt. Az üzleti szolgáltató szektor is erős félévet zárt, 7 új projekttel, amelyekkel 1333 új munkahelyet teremtenek.


A magyarok rögtön a második helyre léptek

Idén először nyílt lehetősége a magyar befektetőknek, hogy éljenek a beruházás-ösztönzési rendszer lehetőségeivel. A magyarok éltek is ez eséllyel, és mind pénzügyi értékben, mind a projektek számában a második helyre kerültek a listán. Az első félévben kilenc közepes és nagy magyar vállalat összesen 254,23 millió euró beruházásról döntött a befektetés ösztönzési rendszeren keresztül, ez 1464 új munkahely létrejöttét jelenti.

A legtöbb befektetés, az összes pénzügyi forrás 56 százaléka Németországból érkezett. A harmadik legtöbb projektek amerikai cégek hozták az országba.


A Tesla még mindig célkeresztben

Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a nemzetközi befektetőket elsősorban az érdekli, hogy terveikhez adott-e a megfelelő munkaerő. Ennek biztosítását a magyar kormány felsőoktatási intézmények és ipari központok együttműködésének támogatásával, a duális képzés kiterjesztésével és a munkaerő mobilitás ösztönzésével segíti – tette hozzá.

A miniszter újságírói kérdésre elmondta: az amerikai Tesla cég akkor létesít majd Európában gyártóbázist, ha elegendő keresletet lát a terméke iránt. Kifejtette: a kormány folyamatosan kapcsolatban van az amerikai céggel, a Tesla alelnökével várhatóan ősszel találkoznak majd az USA-ban.

Egy tavalyi sajtóhír szerint a cég hamarosan elkezdi az olcsóbb elektromos autók tömeggyártását, ehhez Közép-Európában tervez gyártóüzemet létesíteni. Szlovákia mellett hazánk is versenyben van a beruházásért, ami óriási lökést adhatna az elektromos autózásnak.

 

GazdaságautóiparNemzeti Befektetési Ügynökségszolgáltató központ

Hírlevél

Hirdetés