2024.04.25, Csütörtök
ÉVOSZ: másfélszeres bér kell a jó szakmunkások hazatéréséhez

ÉVOSZ: másfélszeres bér kell a jó szakmunkások hazatéréséhez

2016.10.14. 13:05 - Hegedűs Gergely

Országszerte 16 ezer lakás építését készítették elő Koji László összegzése szerint.

Hirdetés

„Az építőiparban rendelkezésre áll elegendő szakmunkás a lakások építéséhez” - hangsúlyozta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségét irányító Koji László az M1 aktuális csatornán. Ahhoz viszont, hogy visszatérjenek Magyarországra dolgozni azok a jó szakmunkások, akik külföldön vállaltak munkát, szerinte nettó 250-300 ezer forintos fizetésekre lenne a szükség a jelenlegi nettó 150-200 ezer forint helyett.

 

Csak a fővárosban 9 ezer lakás épül

Az ÉVOSZ elnöke építőipar számára egyre bővülő keresletet hozó lakásépítésekről is beszámolt. Eszerint az országban 16 ezer lakás építését készítették elő, az építési vállalkozások 12 ezernek a kivitelezésére kaphatnak megrendelést idén, ezeknek 1,5-2 év az átfutási idejük. 

Budapesten mintegy 9 ezer új lakás építése van előkészítés alatt, ezeknek a kétharmada a nagy ingatlanfejlesztő cégek kezében van. A legtöbb lakás Budapesten a XIII. kerületben épül, a nagy ingatlanfejlesztők ugyanis a jó közlekedési összeköttetésekkel rendelkező építési területeket keresik leginkább. Koji László hozzátette, a szakma arra számít, hogy fokozatosan bővül majd a fizetőképes kereslet Budapesten és a vidéki nagy városokban.

 

A XIII. kerület toronymagasan vezet

Szavait alátámasztja a portfolio.hu elemzése is, amiből kiderült, a XIII. kerületben a következő egy-két évben 3000-nél is több lakás átadása várható. A kerület annyira kiemelkedik, hogy a rangsorban őt követő kerületekhez képest is kétszer annyi lakás épül a területén: a IX., XI. és XIV. kerületekben is nagyjából 1500 új lakás közül választhatnak a leendő lakók. A teljes elemzés itt olvasható.

ÉVOSZIparági hírekKoji László

Hírlevél

Hirdetés