2024.04.18, Csütörtök
Megkezdte az év végi hajrát az építőipar
(ferrobeton.hu)

Megkezdte az év végi hajrát az építőipar

magyarepitok.hu, ksh.hu

2016.11.15. 13:01 - Hegedűs Gergely

Az iparág a legjobb idei adatot produkálta szeptemberben: bár a termelése elmaradt a tavalyi magas bázistól, átlépte a 200 milliárd forintos határt.

Hirdetés

Az építőipari termelés folyó áron számított értéke szeptemberben idén először lépte át 200 milliárd forintos határt – derült ki a KSH által közzétett adatokból. A mostani 207 milliárdos havi termelés 13 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól (232 milliárd), ugyanakkor 1,7%-kal nőtt az előző hónaphoz képest.

A termelés a két építményfőcsoportban az idén megszokott trendet mutatja: az épületek építése 3,1%-kal emelkedett, az egyéb építményeké 25,3%-kal visszaesett.

Az idei év első kilenc hónapjának össztermelése az előző év azonos időszakához képest 20,7%-kal kisebb.


Előbb-utóbb ledolgozza a hátrányát a szektor

Az elemzők derűlátó nyilatkozatokkal fogadták a legfrissebb eredményeket. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője elmondta: a havi összevetésű adatok alapján az látszik, hogy a tavalyi jelentős visszaesés után lassan kimászik a gödörből az építőipar.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt emelte ki, hogy az épületépítések rendelésállománya azt mutatja, ha lassan is, előbb-utóbb ledolgozza hátrányát a szektor.

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetségét irányító Koji László a lapunknak adott korábbi interjúban elmondta: az ÉVOSZ várakozásai szerint az idei év összmérlege visszaesést hoz majd, de ennek mértékét 10-12 százalékra mérsékelheti az ágazat év végi fellendülése.

Iparági hírekiparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés