2024.04.19, Péntek
Élre került a magyar építőipar
fotó: Buildecon

Élre került a magyar építőipar

magyarepitok.hu

2017.11.28. 11:40 - Hegedűs Gergely

2020-ig Magyarország az első helyen lesz az építési piaci növekedésben Európában egy németországi konferencia adatai szerint.

Hirdetés

Németország vezető kutatóintézete, az ifo Institute november 24-én Münchenben rendezte meg az Euroconstruct Konferenciát. A találkozóról a Buildecon készített részletes beszámolót.


Erre a német újraegyesítés óta nem volt példa

Az Euroconstruct 19 tagországára vonatkozó előrejelzése szerint az építési teljesítmény összességében 3.5%-kal fog nőni, ennek motorja a lakásépítés. Európában az építési piacot érintő intézkedések növekedése most érte el a pénzügyi válság kitörése előtti állapotot. Az építési kereslet mind a 19 tagországban nőtt idén. Ez a német újraegyesítés óta első ízben valósult meg.

Az építési kereslet kedvező alakulása részben a háztartások növekvő jövedelmének, a vállalkozások emelkedő jövedelmezőségének és a közösségi beruházások állami finanszírozásának köszönhető. A fellendülést támogatja az alacsony kamatszint, a bevándorlás és a belső munkaerőmozgás is. Emellett a korábban olyan területeken, mint például a mélyépítés, a pénzügyi válság következtében elhalasztott, de most magvalósuló, infrastrukturális beruházások is.


Az építési célú felhasználás tolja a magyar építőipart

Magyarország vonatkozásában az egyik legfontosabb megállapítás, hogy 2017-ben az építési kereslet bővülése várhatóan Magyarországon lesz a legmagasabb (+25%) a tagországok közt. Ráadásul 2020-ig Magyarország várhatóan továbbra is az első helyen fog szerepelni az összesen 33%-os teljes építési piaci növekedésével. Ez nemcsak a lakásépítés jelentős állami támogatásának, hanem az EU források következetes és hatékony felhasználásának is köszönhető.

Az elemzésben az áll, a 19 tagország építési teljesítmény átlaga fölött messze kiemelkedő magyar értékek hitelességét az erőteljes kormányzati és EU források építési célú felhasználása támasztja alá.

A két következő választási évben, 2018-ban és 2019-ben, nemcsak az új lakásépítés tekintetében várható ugrásszerű emelkedés, hanem a közösségi magasépítés új épületeit tekintve és a négy mélyépítési óriásprojekt – Paks 2, 3-as Metro felújítás, Puskás Stadion és a Budapest-Belgrád vasútvonal – munkálatainak előrehaladása is nagymértékben megalapozza ezt az unikális teljesítményt.


A fékező hatások

Az elemzés a várható problémákra is kitér:

  • a lakásépítéseknél az igen jelentős ÁFA kedvezmény megszüntetése 2020 elején;
  • a már jelenleg is fellépő munkaerőhiány;
  • az építőanyag és a munkaerő árának jelentékeny növekedése,
  • valamint az építőipar technológiai fejletlenségének hatékonyság-csökkentő szerepe.
Iparági hírekiparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés