2024.04.19, Péntek
Megszabadult a hozzá nem illő elemektől a Városliget legrégebbi épülete
Képek: MTI

Megszabadult a hozzá nem illő elemektől a Városliget legrégebbi épülete

mti, magyarepitok.hu

2018.06.04. 12:08 - Hegedűs Gergely

Az Épkar a tervek szerint halad az Olof Palme Ház felújításával, a restaurátori munkák és a szerkezetépítés is 50 százalékos készültségnél tart.

Hirdetés

Lezárultak a bontási munkálatok az Épkar Zrt. kivitelezésében megújuló Olof Palme Házon a budapesti Városligetben. A projektről a Városliget Zrt. vezérigazgatója számolt be az MTI-nek. Gyorgyevics Benedek úgy fogalmazott, lezárult az elmúlt évtizedekben beépített, oda nem illő elemek eltávolítása, és megkezdődött az eredeti impozáns terek visszaállítása. "Az épület utólagos hozzáépítéseit eltávolították, az eredeti épületszerkezet helyreállítása és a különleges Zsolnay-kerámiák restaurálása zajlik" - mondta el a vezető.    

A Liget Budapest Projekt vezetője arra is kitért, hogy

  • a restaurátori munkák 50 százalékos,
  • a műhelyi restaurátori munkálatok 80 százalék feletti,
  • míg a szerkezetépítés pedig 50 százalékos készültséget mutat.


A 133 éves épület Millenium Háza néven születik újjá

A projekt jelentőségét az adja, hogy a Városliget legrégebbi, 1885-ben készült épületének több évtizede nem volt funkciója, így jó ideje nem kapott állagmegóvást sem. Az épület eredetileg egyedülálló homlokzati díszítést kapott, még a pirogránit előtti Zsolnay-technológiával.

Az előkészítő szakaszban ezért alapos kutatást végeztek, és a fennmaradt a kerámia- és dísztéglaelemek mintakönyve alapján az eredeti állapotot állítják vissza.

„Az épület a jövő év elején eredeti pompájában, a Millennium Háza néven nyílik majd meg” – hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek.

További fontos elem, hogy az épület főbejárata visszakerül az eredeti, Hermina út felőli oldalra, amely elé új rózsakertet is kialakítanak.     


Állandó kiállítással idézik meg az aranykort

A kerámiával díszített homlokzat elemeinél meghatározó, a Zsolnay-gyáránál akkoriban keveredtek a nagy művészettörténeti korszakok. "Allegorikus egyiptomi és görög nőalakok, perzsa szárnyas oroszlánok egyaránt felfedezhetőek a homlokzaton" - fogalmazott Gyorgyevics Benedek. "A rekonstrukciós pótlás nem könnyű feladat, a szakemberek igyekeznek az eredeti technológiával előállítani a hiányzó részeket, hogy a homlokzat az eredeti egységes esztétikai megjelenését kaphassa vissza.

Hozzátette, a felújítás után a műemléképület az újkori Magyarország történetének legvirágzóbb, legsikeresebb időszakát, a századfordulós aranykort eleveníti majd meg egy különleges, interaktív állandó kiállítással. Ez több száz négyzetméteren várja majd a látogatókat, része lesz egy óriási, több mint 100 négyzetméteres, több ezer házat ábrázoló városmakett. Az ehhez kapcsolódó vetített képek segítségével idézik meg a korabeli Budapestet.

Az 1250 négyzetméter alapterületű épület kulturális közösségi térként újul meg: interaktív kiállítótérrel, pódiumszínpaddal is rendelkezik majd, mélyföldszintjén egy kisebb előadó- és konferenciatermet, valamint egy múzeumpedagógiai teret alakítanak ki.

Épkar Zrt.Iparági hírekLiget Budapest ProjektVárosliget

Hírlevél

Hirdetés