2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Biztos alapokat teremt a Szervita Square Building számára a HBM
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Biztos alapokat teremt a Szervita Square Building számára a HBM

magyarepitok.hu

2018.07.27. 12:23 - Antal Zsófia

Budapest szívében a talajvizet kizárva és a környező épületeket megóvva készül el az ötszintes parkolórész az új többfunkciós épület alapozásaként.

Hirdetés

A mélyépítési munkáknál jár a Budapest belvárosában 2020-ra elkészülő Szervita Square Building projekt, melyben irodákat, üzleteket és lakásokat magába foglaló 12 szintes épület jön létre. Az ingatlan fejlesztője a Horizon Development, építésztervezője, projektmenedzsere és  kivitelezője a DVM group. Az alapozási munkák tervezését és kivitelezését a DVM group partnereként a HBM Kft. végzi. A felek együttműködése a mélyépítési koncepció megalkotásától kezdve a teljes mélyépítési kockázatkezelésen át a közös tervezési feladatok izgalmas és sikeres megoldásán keresztül készítette elő az alapozás kivitelezését.

A képre kattintva galéria nyílik - Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


Jet-oszlopokkal az állékonyság érdekében

A számos kihívással tarkított, várhatóan 2019. március közepéig tartó mélyépítési folyamatról és a HBM Kft. által nyújtott komplex szolgáltatásról Bocsi Balázs projektvezető számolt be a Magyar Építőknek.

A HBM Kft. a Szervita téren korábban álló parkolóház DVM group által elvégzett bontása után vette át a munkaterületet. Mivel a Szervita Square Buildinghez ötszintes mélygarázs tartozik majd, a Bárczy István utca felőli telekhatáron álló szomszédos épület alapozási síkját úgynevezett jet-oszlopok segítségével le kellett mélyíteni, hogy annak állékonysága a kivitelezés teljes időtartama alatt biztosítva legyen.

A következő – jelenleg is zajló – munkafolyamat a résfal elkészítése az építési terület peremén, amelyet a résnyomvonalba eső akadályok eltávolítása után lehetett megkezdeni.

A résfalépítő géplánc szedőkanala ebben a projektben 60 cm szélességben és közel 30 méter mélyen szedi ki a talajt, majd a résfalba függőlegesen hatalmas betonacél armatúrákat helyeznek el, és kibetonozzák azokat.

Egy-egy réspanel körülbelül 90 köbméter betont tartalmaz.
 

Mire szolgál a résfal?
Egy terület résfallal történő körbezárásának célja, hogy kirekesszék onnan a talajvizet, és a fal védelmében mély munkagödröket alakíthassanak ki. A résfal teljes kerületmenti kibetonozása után a munkagödör kiemelését így már egy betonfallal határolt területen lehet elvégezni. A betonfal megtámasztására a frissen mélyített munkagödörben ideiglenes támasztékokat alkalmaznak. Amikor a fallal körülvett területen a felépült szerkezet már megtámasztja a falat, az ideiglenes támszerkezetek eltávolíthatóak.

 

Egyedülálló technológiát és monitoringot alkalmaznak

A vízkizáró résfal védelmében – amelynek készítése során a HBM Magyarországon egyedülálló résfalazási technológiát alkalmaz – indulhat a munkagödör lesüllyesztése. Eközben a résfal három mélységi szinten is megtámasztásra kerül talajhorgonyokkal, amelyeket jóval a talajvízszint alatt kell létesíteni. A résfalas technológiával készített függőleges vasbeton határolófal talajhorgonyokkal történő rögzítése biztosítja, hogy a fal a kívülről ránehezedő talaj- és víznyomásnak ellenálljon, valamint, hogy a környező, sűrűn beépített épületekben ne keletkezzen süllyedés
.

A HBM a munka során 21. századi monitoring rendszerrel figyeli a résfal és a környezet mozgását, illetve a talajhorgonyokban alkalmazandó legkedvezőbb feszítőerő megtalálásához próbahorgonyozást is végez. Arra törekszenek, hogy az adott helyszínhez legjobban illeszkedő megoldást alkalmazzák.

A munkagödör teljes mélysége több mint 17 méter lesz, ennek elérésekor daru emeli majd be a HBM negyedik részfeladatát elvégző cölöpözőgépet.

A mélygarázs alatt cölöpökkel gyámolított alaplemez fogja felvenni az épületterhet, illetve átadni azt az altalajra.

 

A belvárosi környezet különös körültekintést igényel

Bocsi Balázs kiemelte, hogy ezen a helyszínen különösen magasan húzódik a talajvíz szintje, ami azzal jár, hogy horgonyokat már magas víznyomás alatt kell elkészíteniük. Emellett a teljes résfal nagy értéket képviselő belvárosi épületek közvetlen közelében húzódik, ahol mindennél fontosabb a süllyedés vagy az állagromlás megelőzése.

A HBM Kft. elkötelezett a kiemelten komplex feladatok megoldásában, amelyek során a koncepciótól a megvalósításig teljes körű mélyépítési kockázatkezelési megoldásokat kínál ingatlanfejlesztők és fővállalkozók számára. A budapesti irodaház-szektorban számos referenciával rendelkezve, a tervezéstől a kivitelezésig segíti a megrendelők elképzeléseinek biztonságos és szakszerű megvalósítását.

Antal Zsófia

Galéria

Iparági hírekmélyépítésHBM Kft.irodaalapozásDVM group

Hírlevél

Hirdetés