2024.05.24, Péntek
Ez az a mutató, amiben magasan veri a többi ágazatot az építőipar
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Ez az a mutató, amiben magasan veri a többi ágazatot az építőipar

magyarepitok.hu

2018.07.30. 08:18 - Hegedűs Gergely

Az Opten elemzése összességében biztató képet mutat, azonban ennek alapja jelentős mértékben mesterséges hatás, és csak kisebb mértékben a versenyszféra eredménye.

Hirdetés

Továbbra is a termelési volumen növekedése és erős cégalapítási kedv jellemzi az építőipart – derül ki az Opten legrfissebb elemzéséből. A céginformációs szolgáltató adatai szerint az ágazatban 1187 új cég jött létre Magyarországon 2018 második negyedévében. Ez ugyan 6 százalékkal elmarad az első negyedéves értéktől, de 12 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál.

A magas cégalapítási szám annak fényében különösen kiemelkedő, hogy a 2012-2016 közötti időszakban csak feleannyi, vagyis 6-700 új építőipari cég jött létre negyedévenként.

„A magas cégalapítási érték mellett csupán 998 cégtörlés történt az ágazatban, aminek következtében a cégek száma dinamikusan növekszik, és ezzel az építőipar erősen kiemelkedik a többi ágazat közül” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. A cégtörlések száma abból a szempontból is érdekes, hogy gyakorlatilag 1 éve teljesen konstansnak tekinthető. Ez igen meglepő egy olyan turbulens és érzékeny ágazatban, mint az építőipar.


Még mindig van mit behozni

Ettől persze még nem lesz egészséges az ágazat, a cégtörlési arány és a cégfluktuáció igen magas a cégek számához viszonyítva. Csak 2018 második negyedévében az építőipari cégek 5 százaléka ellen indult végrehajtás, 192 esetben indult felszámolási eljárás az ágazat szereplői ellen. A kifizetetlen számlák aránya továbbra is magas.

Ezzel együtt az ágazat termelési volumene továbbra is szépen alakul, áprilisban és májusban 14-15%-os növekedés volt tapasztalható az előző év azonos időszakához mérten, igaz némi elmaradás tapasztalható a 2018 eleji csúcsértékhez képest. Van is hova fejlődni az ágazatnak, ezzel a termelési szinttel Magyarország az EU-s lista vége fele található.


Az egészséges önjáró szint lehet a hosszútávú cél

Az ágazat jövője ugyanakkor még távolról sem nevezhető kiszámíthatónak.

Nagy kérdés, mi fog történni 2020 után, amikor az EU-s pénzek erős csökkenésére van kilátás és az állami szerepvállalásban is átalakulás várható.

„Bármennyire túlfűtöttnek is tűnik jelenleg az építőipar, ez jelentős részben mesterséges hatások eredménye, és csak kisebb részben a versenyszféra önálló teljesítménye” – mondja az Opten szakértője.

Az állami szerepvállalásnak várhatóan a jövőben is kiemelt szerepe lesz. Nagy kérdés, hogy az 5 %-os lakásáfa helyett vagy mellett milyen más támogatási eszközöket vetnek be a jogalkotók, vélhetően ezekre nagy szükség lesz a szektor növekedésének fenntartása érdekében.

Mindenesetre az bátran kijelenthető, hogy az építőipar még messze van az egészséges önjáró szinttől. Van mit behozni nem csak EU-s viszonylatban, de likviditás, eszközállomány és munkaerő-képzettség tekintetében is.


Keleten és a fővárosban van a legnagyobb fluktuáció

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) második negyedévre vonatkozó értéke az építőiparban átlagosan 17-18 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Békés, Veszprém és Baranya megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye produkálta.

Iparági híreképítőipari cégekOptenépítőiparpiackutatásiparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés