2024.04.20, Szombat

Opten

Negyedével nőtt az új cégek száma az építőiparban

2018.10.24

Iparági hírek

Az elmúlt három hónap jelentős növekedése mögött ugyanakkor továbbra is nagy a cégfluktuáció.

Rohamtempóban lépnek ki és be a cégek az építőiparba

2018.01.19

Iparági hírek

Egy év alatt közel 30 százalékkal nőtt a cégalapítások száma, ám még mindig több cég szűnik meg, mint amennyi létrejön.

Nyáron 4 ezer fővel emelkedett az építőiparban dolgozók száma

2017.09.25

Iparági hírek

Tovább erősödött az ágazat az elmúlt hónapokban, az iparágban a cégalapítások száma magasabb volt a cégbezárásokénál, elkerülve a többi hazai piaci szektort jellemző vállalatszám csökkenést.

2017 elejéig megáll az építőipar esése

2016.09.01

Iparági hírek

Bár az építőipar termelése még csökken, az alkalmazotti létszám és a szerződésállomány tekintetében pozitív irányba fordult az ágazat az Opten elemzése szerint.

Húsz százalékkal kevesebb cég szűnt meg az építőiparban

2016.04.28

Iparági hírek

Ezzel együtt még sem a bizalom, sem a kereslet nem állt helyre, és vannak még bőven kiaknázatlan lehetőségek az ágazatban – állapította meg az Opten.

Tovább zuhant a kényszertörlések és felszámolások száma

2016.03.11

Gazdaság

Az Opten legfrissebb adatai szerint folytatódott a cégek megszűnéséhez vezető eljárások számának csökkenése. Az elemzők szerint a folyamat hatására a cégtörlések száma egészséges szinten stabilizálódik majd. A kötelező alaptőke emelés segíti a trendet, ám az Opten úgy véli, az intézkedésnek nincs jó üzenete.

Az Opten biztos benne, hogy beindul az építőipar

2016.01.22

Iparági hírek

A szigorú szabályozás javította az adófegyelmet, és visszaszorította a cégek szándékos bedöntést az építőiparban – derül ki az Opten elemzéséből. A cégek száma negatív rekordot döntve csökkent 2015-ben, ugyanakkor az adósságok miatti felszámolási eljárások aránya felére mérséklődött 2012-höz képest.

Sikeres fiatal cégek: dobogós helyen az építőipar

2015.12.02

Gazdaság

Az Opten a 2009-ben alapított 41 ezer magyar cég adatait vizsgálva arra jutott, a siker záloga az ifjonti hév helyett sokkal inkább az üzleti rutin: többnyire a 40 fölöttiek futottak be, általában nem az első vállalkozásukkal. Az ötödik évükben 100 millió forintos árbevétel fölé jutott vállalkozások között 268 építőipari társaság van, ezzel az ágazat a második helyen áll. A legsikeresebbnek a kereskedelmi és gépjárműjavító cégek bizonyultak, közülük 783 került 100 millió fölé.

Ez az a mutató, amiben magasan veri a többi ágazatot az építőipar

2018.07.30

Iparági hírek

Az Opten elemzése összességében biztató képet mutat, azonban ennek alapja jelentős mértékben mesterséges hatás, és csak kisebb mértékben a versenyszféra eredménye.

Ebben egyedülálló az építőipar az ágazatok között

2017.11.07

Iparági hírek

Az Opten elemzése többek közt a négy éve bővülő alkalmazotti létszámra, a növekvő termelékenységre és a nehezen ellenőrizhető kkv-szektorra hívja fel a figyelmet.

Opten: tisztul és lábadozik az építőipar

2016.10.25

Iparági hírek

2016 harmadik negyedévében 1341 építőipari céget töröltek, ami még magasnak számít az ágazat nagyságrendjéhez képest, az előző évek azonos időszakaihoz viszonyítva azonban már pozitívabb a kép.

Kiváló üzleti minősítést kapott a Merkbau

2016.07.06

Aktuális

Az OPTEN Informatikai Kft. „A” minősítésben részesítette a Merkbaut megbízható üzleti tevékenysége miatt.

Komoly csökkenés közeleg a cégtörlések számában

2016.04.04

Gazdaság

A válság és a kormányzati szigor együttesen konszolidálták a cégvilágot az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb elemzése szerint.

Hatott a szigorítás, tisztul a magyar cégvilág

2016.02.16

Gazdaság

Több céginformációs elemzés is kedvező trendről számolt be: javuló fizetési fegyelem és kevesebb megszűnés jellemzi a magyar vállalkozásokat. Az építőipar a kifizetésekben és a felszámolások terén is folyamatosan javított, és megszüntette korábbi sereghajtó szerepét – a Bisnode és az Opten eredményeit néztük át.

Egyre inkább tetten érhető az építőipar tisztulása

2015.12.21

Aktuális

Miközben a megszűnő cégek országos rátája romlott novemberben, az építőiparban tovább csökkent a felszámolások száma. A pozitív folyamat már 2014 első negyedéve óta tart, és bár az összesített termelés és a szerződésállomány még negatív képet mutat, az épületek építésére kötött új szerződések volumene már emelkedik. Az Opten elemzéséből az is kiderült, a központi finanszírozású infrastrukturális beruházásokról a hangsúly fokozatosan áttevődik a piaci alapú ingatlan- és lakóépület-fejlesztésekre.

Tisztul a hazai építőipar - lassan megvalósulnak a kormányzati szándékok

2015.11.02

Iparági hírek

Az Opten összefoglalója alapján megállapítható, hogy a hazai építőipar még ma is jelentős kilengéseket produkál, viszont a piac tisztulása is tapasztalható egyben, hiszen az inaktív cégek egyre nagyobb számú törlésével a körbetartozások mennyisége is csökken. A kormányzati szankciók hatására az építőipari cégek tulajdonosai is egyre felelősebb magatartást tanúsítanak.