2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Ebben egyedülálló az építőipar az ágazatok között
fotó: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás

Ebben egyedülálló az építőipar az ágazatok között

magyarepitok.hu

2017.11.07. 08:38 - Hegedűs Gergely

Az Opten elemzése többek közt a négy éve bővülő alkalmazotti létszámra, a növekvő termelékenységre és a nehezen ellenőrizhető kkv-szektorra hívja fel a figyelmet.

Hirdetés

A legutóbbi hónapban rekordot döntő, az év eddigi időszakában 27,9 százalékkal bővülő építőiparról részletes ágazati elemzést tett közzé az Opten. A céginformációs szolgáltató adataiból kiderül,

az építőipar a hazai gazdaságban egyedülálló szektorként mutat gyarapodást a cégek számát tekintve: a legutóbbi három hónapban 997 cégalapítás mellett 988 cégtörlés történt.

„Továbbra is kitart az építőipar lendülete, a termelékenységi és a szerződési volumenek hónapról hónapra növekedtek 2017 harmadik negyedéve során, és az aktuális adatok immár stabilan a 2010-es értékek felett vannak” – idézte az Opten közleménye Pertics Richárd céginformációs igazgatót.

A szektor egyes területeire továbbra is jellemző a munkaerőhiány, ennek ellenére 2013 tavasza óta folyamatosan emelkedik az ágazat alkalmazotti létszáma. „Jelenleg 166 ezer munkavállaló dolgozik itt” –mondta az Opten szakértője.


Kicsúszhatnak az ellenőrzés alól a mikrovállalkozások

Természetesen az építőipar továbbra sem problémamentes, a cégtörlési arányok rendkívül magasnak számítanak szektorszintű összehasonlításban is. Tehát továbbra is rendkívül magas a fluktuáció, ami labilis helyzetet jelez. A magas cégtörlési arány egy másik problémás tényezővel is összefüggésbe hozható, miszerint a szektorban rendkívül sok a rövid életű mikrovállalkozás.

Természetesen nem lehet általánosítani, de a mikrocégek egy része kicsúszhat a kormányzati szervek ellenőrzése alól. Bár kétségtelen, hogy történt előrelépés az elmúlt években e tekintetben, mégis a szektor teljesítményének egy részét elég nehéz mérni és ellenőrizni.

Ezt támasztja alá az is, hogy továbbra is magas a felszámolások száma. 2017 harmadik negyedévében 249 építőipari cég ellen indult felszámolás, de ezen eljárásokban nem túl kedvezők a hitelezők esélyei a követeléseik behajtására. A megszűnések döntő többsége kényszertörléssel zárul, ami szintén azt jelzi, hogy a követelések behajtására alacsony az esély. A hitelezők sokszor eleve nem is próbálkoznak a behajtással, mert a behajtási költségeiket sem tudják sokszor begyűjteni, nem, hogy az eredeti követelést.

Iparági hírekOptenpiackutatás

Hírlevél

Hirdetés