2024.03.19, Kedd
Az építőipari gyártást is felturbózta az ágazat elképesztő sebessége
A Mapei Kft. sóskuti gyára - Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Az építőipari gyártást is felturbózta az ágazat elképesztő sebessége

magyarepitok.hu

2019.04.18. 09:44 - Hegedűs Gergely

A tavaly és a tavalyelőtti rekordnövekedés után még gyorsabb fokozatra váltott a Mapei Kft.: immár 40 százalékhoz közelít a növekedése.

Hirdetés

A Mapei Kft. 2017-ben 27,8 százalékos forgalmi növekedéssel, tavaly pedig 30,18 százalékos bővüléssel döntött rekordot, ám a magas bázis ellenére idén tovább tudta növelni a tempót.

Az építőipari gyártó árbevétele ugyanis 38,25 százalékkal volt magasabb 2019 első három hónapjában, mint az előző év azonos időszakában.

Ez az adat összecseng az egész ágazatra vonatkozó legfrissebb jelentéssel, miszerint az építőipar minden idők legnagyobb növekedését produkálta idén februárban.


Az ágazat lassulása ellenére jók a kilátások

A társaság a közleménye szerint a tervezett növekedésének majdnem a dupláját érte el. "Azt várjuk, hogy a növekedésünk továbbra is töretlen marad, és annak ellenére még erőteljesebb lesz, hogy az építőipar növekedésének lassulását prognosztizálják az év közepétől" - idézte a jelentés Markovich Béla ügyvezetőt.

"A kilátásokat vizsgálva arra számítunk, hogy a tervezett 16 %-os növekedésnél nagyobb, 30 % körüli növekedést érünk el az év végére.”

Az optimizmus oka, hogy a nemrégiben átadott új gyárnak köszönhetően újraindult a vállalat exportja, mely 2017-ben állt le az egyre bővülő hazai igények miatt. Jelenleg Szerbiába, Romániába, Horvátországba és Szlovéniába szállít építőanyagokat a vállalat.

Az ügyvezető rámutatott, az építőipar a szomszédos országokban is folyamatos növekedésben van, még ha kisebb mértékben is, mint a magyar. "A Mapei Kft. célja, hogy a hazai és exportigények maximális kielégítésével kiaknázza az építőipar bővülését a régióban" – mondta Markovich Béla.


A túl szűkre bevállalt határidők is gondot okoznak

A szakember véleménye szerint az ágazat jelenleg a maximumához közel teljesít. A nagyobb teljesítmény legnagyobb akadálya a jelenlegi szervezettség mellett a szakmunkások és most már a segédmunkások hiánya.

Emellett egyre nagyobb problémát jelent a generálkivitelezők által vállalt szűk vállalási határidők. Gyakori, hogy a munka megnyerése érdekében olyan határidőket vállalnak, amelyek a mai munkaerőhiányos helyzetben teljesíthetetlenek, nem is beszélve a technológiai idők betartásáról. Többek között ennek a következménye, hogy egyre több beruházás csúszik.

Kismértékben bár, de fékezi a növekedést az építőanyagárak és a munkadíjak emelkedése. Az áremelkedés egyik oka a gyártáshoz használt alapanyok árának emelkedése, valamint a kereslet erősödése.

Markovich Béla szerint egyre lassul, majd az év végére megáll az áremelkedés üteme.

Mindez várhatóan hatással lesz az ingatlanárakra, amelyek kismértékben idén is tovább nőnek.

Mapei Kft.Iparági híreképítőipari gyártók

Hírlevél

Hirdetés