2024.06.16, Vasárnap
Európa élvonalába lépett a múzeumi műtárgyak központja
Liget Budapest

Európa élvonalába lépett a múzeumi műtárgyak központja

magyarepitok.hu

2019.05.14. 15:52 - Hegedűs Gergely

Több mint háromszázötvenezer műtárgy nyert otthont a Strabag kivitelezte barnamezős beruházásban; látogatóközpont, közpark és kutatóintézet is lesz az OMRRK-ban.

Hirdetés

Budapesten elkészült az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épülete - adta hírül a Liget Budapest Facebook-oldala. A barnamezős beruházást az egykori kórház területén kivitelezte a Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft.

A Városliget melletti Szabolcs utcában egy 37 ezer négyzetméteres épületegyüttest alakítottak át.


Látogatóközpont lett az egykori imaházból

A beszámoló szerint a 20 milliárd forintos beruházásban világszínvonalú múzeumi raktárak jöttek létre. A központi épület a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint háromszázötvenezer műtárgya megőrzésének és tudományos feldolgozásának biztosít minőségi infrastruktúrát. A térszint alatt négy, felette pedig három szinttel bír.

Az intézmény épületének kivitelezését a múzeumi technológia beépítése, majd a műtárgyak beköltöztetése követi.

Az OMRRK-ban restaurátor-műhelyek, laborok és kutatószobák is kiépültek, emellett helyet kapott egy látogatóközpont is. Utóbbi az egykori kórház izraelita imaházának, majd felvételi épületének rekonstruált létesítményében kapott helyet több mint ezer négyzetméteren. Itt az örökségvédelmi szempontok figyelembevételével történő rekonstrukció során többek között konferenciatermet és kiállítótermet alakítottak ki.


Az egyik legjelentősebb dokumentációs központ jön létre

A beszámoló hangsúlyozza, hasonlóan komplex kiszolgáló létesítménnyel még a kontinens nagy múzeumjai is csak elvétve rendelkeznek. "A londoni British Museum és a szentpétervári Ermitázs frissen elkészült, illetve a párizsi Louvre kivitelezés alatt álló szakmai intézményeivel összevetésben - képességeiben, felszereltségében és kapacitásában – is állja a versenyt a hazai fejlesztés" - derül ki a közleményből.

Az épületegyüttesben több mint 3000 négyzetméteren kap otthont a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) is, ahol könyv- és iratarchívum is segíti majd a kutatók munkáját.

A KEMKI az egyik legjelentősebb közép-európai művészettörténeti dokumentációs központtá válik, amelynek alapját a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint egy évszázad alatt szisztematikusan gyűjtött archív dokumentációs anyaga szolgáltatja. Ez az anyag kiegészült az Artpool és az egykori Képző- és Iparművészeti Lektorátus anyagával, így mintegy másfél millió dokumentum lesz elérhető a kutatók számára.

Az európai viszonylatban is egyedülálló intézménykomplexum területén egy, a nyitvatartási időben szabadon használható 13 ezer négyzetméteres park is kialakításra kerül.

Iparági hírekStrabagVárosligetmúzeumLiget Budapest Projekt

Hírlevél

Hirdetés