2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Délkelet-Alföldön épül hazai tulajdonú látszóbetonüzem
Illusztráció

Délkelet-Alföldön épül hazai tulajdonú látszóbetonüzem

mti

2020.03.02. 07:22 - Szabó Ákos

Ezer négyzetméteres daruzott gyárcsarnokot alakítanak ki 1,5 milliárd forintból.

Hirdetés

A Csongrád és Szolnok megye határa közelében fekvő Nagytőkén indul el egy 1,5 milliárd forint értékű beruházás – jelentették be a napokban. A magyar tulajdonú Molcza Kft. betonelem-gyára a cég által 2015 óta fejlesztett saját finombeton gyártási eljárásokra támaszkodik, részben új technológiájú, látszóbeton-elem készítése érdekében.

A cég fejlesztési vezetője, Majzik Imre a beruházásbejelentő sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt években saját forrásból 100 millió forintot fordítottak erre a kutatás-fejlesztésre. Az új, ezer négyzetméteres daruzott gyárcsarnokban saját eljárással az előregyártott látszó betonelemek teljes palettáját elő tudják állítani.

Az akár csupán fél centiméter vastagságú lap- vagy falburkolatok időtállóak, színezhetőek és emellett felületük megmunkálása is a gyártás során történik majd

- közölte a szakember.

 

Az év végén elindul a próbagyártás

Az egy műszakban húsz embert foglalkoztató üzemben a tesztgyártás a tervek szerint még az év végén elindulhat. A beruházási költségek felét a növekedési hitelprogram biztosítja, illetve az Építő 3 pályázat 133 millió forintos támogatása mellett a Molcza saját erőből valósítja meg a fejlesztést.

 

Nem ez az első Molcza-innováció

A Molcza Kft. 2012-ben alakult, építőipari kivitelezői feladatok ellátására, elsősorban beton felhasználásával. 2014-ben  bővült építőipari kutatás-fejlesztéssel is a cég tevékenységi köre. Egy 750 millió forintos projekt során a vállalkozás már kifejlesztett egy olyan hanggátló téglát, amely más megoldásokhoz képest lényegesen kisebb tömegű, így a födémeken bárhol elhelyezhető, ezzel komoly szabadságot biztosít a tervezőknek.

Emellett többek között egy jelenleg folyó innovációs projektjben - a Budapesti Műszaki Egyetem kutatóival együttműködve - ultrakönnyű acélvázon alapuló könnyűbeton adalékú épületrendszerek fejlesztésén dolgoznak.

Iparági híreküzemépítésMolcza Kft.építőipari cégekinnovációlátszóbetonépítőipari alapanyagokNagytőkeüzemfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés