2024.04.24, Szerda
Megjelent a kormányrendelet: duplájára emelkedett az uniós projektek támogatási előlege
Illusztráció: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Megjelent a kormányrendelet: duplájára emelkedett az uniós projektek támogatási előlege

magyarkozlony.hu, magyarepitok.hu

2020.04.14. 17:10 - Szabó Ákos

A kormány az uniós projektek lehívási lehetőségeinek átcsoportosításával is segíti a koronavírus hatásai elleni védekezést.

Hirdetés

Az ünnepi hétvégén megjelent az intézkedéscsomagot megvalósító kormányhatározat, melyben azt részletezik, milyen gazdaságélénkítő módosításokat tettek az uniós projektek eljárásrendjében (ezeket a lépéseket még az építőipart szintén jelentősen érintő gazdaságvédelmi akcióterv áprilisi bejelentése előtt közölték.)

Mint korábban hangsúlyozták:

  • 25-ről 50 százalékra emelkedik a támogatási előleg a kormányzati intézkedésekkel összhangban a veszélyhelyzetben leginkább érintett ágazatok esetén,
  • egyszerűsítik a támogatási szerződések elbírálását,
  • a beruházások mérföldkövei, előlegelszámolása és támogatási szerződéseinek határideje 3 hónapos további haladékot kap,
  • új követelések végrehajtása nem indul meg, illetve felfüggesztik azokat, melyek jelenleg folyamatban vannak,
  • a veszélyhelyzet idején a hitelek tőke- és kamatfizetési idejére haladékot adnak.

A kormányrendelet részleteit, melyek kifejezetten a hazai gazdaságban az egészségügyi veszélyhelyzet okozta károk enyhítésére szolgálnak, a Magyar Közlöny itt elérhető számában lehet elolvasni.

A szabálycsomag konkrétan megfogalmazza a március végi intézkedések jogi környezetét, mely által lehetővé teszi, hogy az ágazat szereplői megfontoltan hozzanak döntéseket. Az intézkedéseket részletesen korábbi cikkünkben mutattuk be.

Iparági hírekkoronavírusgazdasági elemzés

Hírlevél

Hirdetés