2022.06.27, Hétfő
Mérsékelt csökkenéssel reagált a koronavírus első hónapjára az építőipar
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Mérsékelt csökkenéssel reagált a koronavírus első hónapjára az építőipar

magyarepitok.hu

2020.05.14. 09:14 - Hegedűs Gergely

A tavalyi magas bázist lényegében megismételte az ágazat az év első negyedévében.

Hirdetés

2020 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,4%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól - olvasható a KSH honlapján. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a februárihoz mérten 5,2%-kal mérséklődött.


Az egyéb építményeknél csökkenés, az épületeknél stagnálás

2020 első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés lényegében nem változott (-0,1 százalék).

2020 márciusában az előző év azonos hónapjához képest a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületeké 0,3%-kal emelkedett, az egyéb építményeké 10,0%-kal csökkent az egy évvel korábbi, magas bázishoz mérten.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 4,0, az egyéb építmények építésében pedig 13,7%-kal visszaesett, míg a speciális szaképítésben 2,6%-kal bővült a termelés.


Hatodával csökkent a hó végi szerződésállomány

A megkötött új szerződések volumene 9,9%-kal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 31,4%-kal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 18,9%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 16,3%-kal elmaradt a 2019. március végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 2,7%-kal nőtt, az egyéb építményeké 24,4%-kal csökkent.

 

Az I. negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 8,8, az egyéb építmények építése vonatkozásában 7,7, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 8,7%-kal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az első negyedévben az építőipar termelői árai 8,5%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Iparági hírekiparági elemzésKSHépítőipar

Hírlevél