2024.06.16, Vasárnap
Forradalom a családi és társasházak építésénél: a Leier klímafödém
Fotók: Leier Hungária Kft.

Forradalom a családi és társasházak építésénél: a Leier klímafödém

magyarepitok.hu

2020.07.28. 11:40 - Almási Krisztina

A termék a beépített fűtő- és hűtőpaneleknek köszönhetően biztosítja az évszaknak megfelelő kellemes klímát a lakóotthonon belül.

Hirdetés

Az előregyártott építőanyagok nagy előnye a szakemberek és megrendelők számára is, hogy gyorsítják az építkezést, mindemellett a technológiának köszönhetően kevesebb emberre van szükség a kivitelezés helyszínén – ez pedig nem megy a gyorsaság rovására. A Leier újdonsága, a klímafödém mindezeket az előnyöket sűríti össze egyetlen termékben.

A Leier Hungária Kft. kínálatába nemrég került be a klímafödém, a termék születése pedig a zsámbéki WBS Kft.-vel való közös együttműködés eredményeként történt: a fejlesztés lényege, hogy a mesterpanel födémet kiegészítették modern felületfűtési és -hűtési csövekkel, tehát a lemezekbe előre be van építve a mennyezetfűtés. Az így létrejött termék a Leier klímafödém nevet kapta.

Maga a födém egy 7 cm betonlemez, ami már tartalmazza a födém alsó vasalatát, ezen felül be van építve a hűtő-fűtő panel, ami vakolást sem igényel.

Fotók: Leier Hungária Kft. (A képre kattintva galéria nyílik)

A mesterpanelbe épített csővezetékek egyaránt alkalmasak fűtő- és hűtővíz szállítására, akár hőszivattyú által is. Ennek eredménye pedig, hogy a mennyezet jelentős szerepet játszik az épület hűtésében és fűtésében. A födémbe épített csőrendszerek az épület betonszerkezetét használják a hőcseréhez, így lesz teljes a klíma: télen sugárzó hőt, nyáron pedig kellemes hűtő hatást biztosítanak zavaró légáramlatok és hőmérsékletingadozás nélkül.


Családi és társasház a fő felhasználási terület

A mesterpanelt elsősorban családi házakhoz és társasházakhoz ajánlják a Leier szakemberei. A klímafödém – akárcsak más előregyártott termék – számos előnnyel bír a kivitelezés során.

A klímafödém esetén a csövek és az esetleges elektromos dobozok beépítése nagymértékben meggyorsítja a fűtési és az elektromos rendszer kiépítését, így kevesebb az előmunka igény, ezen felül elegendő a födémlemezek alját csak glettelni, tehát megspórolható a vakolás.

 

Fotók: Leier Hungária Kft.

Frank József, a Leier szakembere elmondta, hogy a klímafödémet már sikeresen alkalmazták egy tatai családi ház építése során, ahol a pincétől kezdve a teljes épület előregyártott elemekből állt, és ott a földszint feletti födémbe építették be a hűtő-fűtő paneleket mintegy 80 négyzetméteren.

„Jelenleg pedig egy újabb, Nagykovácsiban lévő projektnél használjuk fel a klímafödémet, valamint több budapesti társasház jelezte az érdeklődését a termék iránt” – teszi hozzá Frank József. Mint mondja, a klímafödém beépítése rendkívül gyorsan kivitelezhető: 160 négyzetméternyi termék mintegy 1,5-2 óra alatt beépíthető.

 

Fotók: Leier Hungária Kft.


További lehetőségeket kínál az előregyártás

A Leier Hungária Kft. több előregyártott vasbeton építőanyagot kínál az építtetők számára. A födémrendszerek közül a kéregfödém egy olyan modern, 5 cm vastag födémlemez, ami már gyárilag tartalmazza a statikusok által meghatározott födém alsó vasalatát.

A szerkezet megépítése lényegesen gyorsabb és egyszerűbb, mint a hagyományos födémeké, mivel a lemezeket csak az előre elkészített alátámasztásokra kell felhelyezni daru segítségével. Az építkezéseken az innovációval elkerülhető a csúszás, a mesterpanel födém a megrendelővel egyeztetett ütemterv szerint kerül az építkezés helyszínére.

 

Fotók: Leier Hungária Kft.

A teljes födémszerkezet a helyszínen elhelyezendő felső vasalással, az épületgépészeti vezetékek lefektetésével, valamint a helyszíni felbeton kiöntésével készül el. A födémlemezekbe előre elhelyezhetők az elektromos dobozok és a gépészeti áttörések. A mesterpanel alsó síkja glettelésre és festésre kész alsó felülettel rendelkezik, így tovább gyorsítja a folyamatot, hogy azt vakolni sem kell.

Galéria

Iparági hírekLeier Hungária Kft.családi házakinnovációtechnológia

Hírlevél

Hirdetés