2024.02.23, Péntek
Gyerekjáték a régi házak felújítása az Ytong megoldásaival
Xella Kft.

Gyerekjáték a régi házak felújítása az Ytong megoldásaival

magyarepitok.hu

2020.08.26. 11:25 - Almási Krisztina

Akár bővítés, akár ráépítés, akár térelválasztás a cél, az Ytong rendszerei gazdaságos és könnyen kivitelezhető megoldásokat nyújtanak.

Hirdetés

A családi házak felújítása a szigorú energetikai előírásokból eredően nagyobb odafigyelést igényel, mint korábban. Ez azt eredményezi, hogy a felújítás folyamatát gondosan elő kell készíteni a tervezéstől egészen az épületszerkezeti és épületenergetikai koncepció kiválasztásáig. A projektek megvalósítása során ezen kívül jelentős kihívást jelent a kis számú és nem megfelelően képzett munkaerő is, akiknek a felújítási munkálatok elvégzése nem minden esetben sikerül zökkenőmentesen.

Ezekre a kihívásokra nyújt alternatív megoldást a Xella Magyarország Kft. az építési rendszerelemeivel:

  • Ytong Classic és Ytong Lambda falazóelem családok a homlokzati és belő válaszfalak kialakítására,
  • Multipor hőszigetelő lapok a meglévő homlokzati falak, valamint a pincefödémek utólagos hőszigeteléséhez,
  • valamint Ytong vasalt pórusbeton födémpallók (DE) és tetősík pallók (DA) a födém és ferde tetőszerkezetek kialakításához.


Az épület bővítéséhez is gazdaságos megoldást kínál az Ytong

Egy átfogó házfelújítás során hozzáépítés is történhet, amelynek részeként garázs vagy egyéb melléképült kialakítása a cél, illetve szobaszámok növelésével bővíthetik a családi otthont.

Erre a legalkalmasabb eszköz az Ytong Classic és Ytong Lambda falazóelemek, illetve az Ytong Pve válaszfal tégla használata, amelyek segítségével a homlokzati falszerkezetek és belső válaszfalak gyorsan, kevés hulladék mellett gazdaságosan kivitelezhetők.

 

Fotó: Xella Kft.


Könnyen javítható a födém hang- és hőszigetelése is

A faszerkezetű födémek Ytong födémpallókkal történő helyettesítésének legnagyobb előnye, hogy könnyen, gyorsan és száraz építésmóddal készíthető el, mindemellett pedig a beavatkozás által jelentősen javul a födém teherbíró-, hang- és hőszigetelő képessége.

Az Ytong födémpallók alkalmazásával gyorsan, zsaluzás nélkül lehet új, szilárd födémet létrehozni, akár a meglévő fafödém lecserélése után, akár a hozzáépítés födémének kialakítása esetén is.

A födémpallók alkalmazásakor nincs szükség jelentős betonozási munkákra, száraz technológiával építhető, és az új födémszerkezet beépítés után azonnal terhelhető.


A ráépítéseknél az Ytong könnyen összeépíthető a meglévő szerkezettel

A meglévő tartószerkezet állapotának ellenőrzésére minden esetben vizsgálatokat és számításokat kell végeztetni. A ráépítések során az új tartó- és épületszerkezetek terhei többletterhelést jelentenek a meglévő falak és födémek számára. A meglévő tartószerkezet teherbírási tartalékai minden esetben korlátozottak, ezért nem mellékes, hogy az új falak és födémek milyen önsúlyúak. A csekély önsúly ebben az esetben előny.

Az Ytong építési rendszer rendelkezik ezzel a hasznos tulajdonsággal és emellett megfelelő szilárdsággal is, továbbá könnyen összeépíthető a meglévő szerkezetekkel, és kevés hulladékkal járó gyors kivitelezést tesz lehetővé.

Az üres tetőterek beépítésénél az egyik fő probléma a hiányzó hő- és hangszigetelés. Ezek a nehézségek az Ytong építési rendszer alkalmazásával könnyen kezelhetők.


A térelválasztás is egyszerűvé válik

Az Ytong falazóelemek és válaszfallapok segítenek megoldani a térelválasztást és egyben kellemes belső klímát teremtenek. A tető megemelésével, a tetőforma esetleges megváltoztatásával együtt járhat térdfalak és oromfalak építésének igénye is. Ezek megvalósításához jól használhatók az Ytong falazóelemei, kiegészítve a statikailag szükséges merevítő bordákkal, térdfal konzolokkal, koszorúkkal.

 

Fotó: Xella Kft.

A térdfalak belső oldalán így a gépészeti vezetékek is nehézség nélkül besüllyeszthetők, nem kell ugyanis a vezetékhoronnyal érinteni a teherhordó vasbeton magot. A falazó- és válaszfal elemekkel gyorsan készíthetők a térelválasztások. A teljes rendszer alkalmazása esetén az épület teljesen homogén belső felületet kap, ami megkönnyíti a felületképzési munkákat és kiváló belső klímát eredményez.

Bővebb információért látogasson el a www.xella.hu weboldalra vagy érdeklődjön az alábbi elérhetőségek egyikén: Zöld szám: 06 80 69 69 00, e-mail: [email protected].

Iparági hírekXella Magyarország Kft.épületfelújításYtong

Hírlevél