2024.04.25, Csütörtök
Munkahelyi biztonság és egészségmegőrzés a Grabaricsnál
Fotók: Grabarics Kft.

Munkahelyi biztonság és egészségmegőrzés a Grabaricsnál

Grabarics Kft.

2020.12.10. 18:30

Az építkezési helyszín az emberek pillanatnyi tevékenységéből adódóan folyamatosan változik, így nincs olyan perc, amikor lazítani lehet. A munkavédelem területén nem létezik tökéletes biztonsági állapot, de közelíteni lehet hozzá: a Grabarics fejlődési eredményeinek, a munkavédelemmel kapcsolatos elkötelezettségének egyik legfontosabb eleme 2020-ban a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavédelmi koordinátor jelenléte az építkezésen, ami az egyik leghatékonyabb megoldás a magas szintű munkavédelmi előírások betartására.

A prevencióról soha nem feledkezhetünk meg!

Legfontosabb üzenetünk munkavállalóink és alvállalkozóink számára, hogy egy szabályszegő, veszélyeztető állapotot mindig könnyebb és olcsóbb időben kezelni vagy megszüntetni, mint az abból bekövetkező károkat, veszteségeket kezelni! Legjobb tudásunk mellett is időben és térben minden visszafordíthatatlan – így a bekövetkezett munkabaleset és annak következményei is.

Ne utólag legyünk okosak! Ha ezeket a gondolatokat mindenki szem előtt tartaná, és ennek szellemében végezné a munkáját, akkor a biztonsági kockázat is jelentősen csökkenne.

Munkavédelmi balesetek szempontjából a téli időszakban mi az inkább jellemzőbb probléma, és hogyan lehet ellene védekezni?

Munkabalesetek szempontjából az építőipari munkavégzés az egyik legveszélyesebb terület. A téli időszakban jelentős mértékben növeli a baleseti kockázatot a ködös, hideg és csapadékos időjárás. A lefagyott utak, munkaterületek, a korlátozott látási viszonyok, a hidegben hamarabb kimerülő szervezet  mind-mind növeli a baleseti kockázatokat.

De megfelelő óvatosság és óvintézkedések megtétele mellett a téli időszakban is biztosítható a balesetmentes munkavégzés. Fokozott gondot kell fordítani a megfelelő védőital juttatásra és munkaközi pihenőidő biztosítására.  

 

De mi történik, amikor minden jól megy?

Jellemzően akkor mennek jól a dolgok, amikor egy projekt esetében az elejétől a végéig sikerül kézben tartani a dolgokat. Ennek elengedhetetlen feltétele a projektvezetők, munkairányítók figyelme, szakmai elkötelezettsége. A magas szintű munkavédelem megvalósulása együtt jár a jó műszaki megfeleléssel, a jó munkahelyi közérzettel.

A projektek vizsgálata alkalmával egyértelműen kimutatható, hogy azokon az építkezéseken ahol a munkavédelem magasabb szinten valósul meg, ahol jól érzed magad, mert egyforma védőmellényt és fejvédősisakot használó embert látsz dolgozni, ahol korlátok vigyázzák a biztonságod, ahol a takarítás nyomai láthatók, ahol a gondatlan anyagtárolás nem korlátozza közlekedésed – ott rend van!

A rend pedig pontosabb, jobb minőségű munkát eredményez.

Azokon a projekteken ahol mind ez megvalósul ott kevesebb a baleset, a hiba, alacsonyabb a garanciális költség. De ez nem minden, mert a széles értelemben vett rend elősegíti, javítja a vagyonvédelmi erőfeszítések hatékonyságát, a környezetvédelmi és hulladékkezelési célok elvárásnak megfelelő megvalósulását is. Fontos, hogy legyen mindennek gazdája, felelőse, de ezt csak a projekten dolgozók közös törekvése útján lehet megvalósítani. 

 

Galéria

Iparági hírekGrabarics Kft.munkavédelemépítőipar