2024.04.19, Péntek
Rövidesen újabb üzemben kezdődik meg a napelemes tetőcserepek gyártása
Fotók: Terrán

Rövidesen újabb üzemben kezdődik meg a napelemes tetőcserepek gyártása

magyarepitok.hu

2021.03.23. 11:25

A Terrán folyamatos növekedését mutatja, hogy nettó árbevétele megduplázódott az 5 évvel ezelőttihez viszonyítva. A cég tavaly 9 százalékos növekedést mutatott 2019-hez képest, ezzel meghaladta a 18 milliárd forintot.

Sajtótájékoztató keretében számolt be Gódi Attila a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója és Policsek Ferenc a vállalat kereskedelmi igazgatója a cég 2020-as gazdasági mutatóiról és az elkövetkező időszakra vonatkozó terveikről.

Az évértékelő beszámoló immár 10 éves hagyományra tekint vissza, amelyet most a járványügyi helyzetre való tekintettel online formában tartottak meg a gyártó pécsi telephelyén kialakított oktatóteremben. Ezen a helyszínen a pandémia előtt több száz szakember részére nyújtottak gyakorlati oktatást a Generon beépítéséről egy demo tető segítségével.

Magyarország vezető tetőcserépgyártóját is kihívások elé állította a 2020-as év. Mégis pozitív gazdasági mutatók, folyamatos fejlesztések, új napelemes tetőcserépre specializálódott gyár építése, stabil ellátásbiztonság és a körülményekre való gyors reakciók jellemezték leginkább a több mint 100 éves családi vállalkozást.

Elmondásuk szerint az új feladatokban mindig a kihívást és nem a problémát látják. „Egy pozitív, de alapvetően realista szemléletet örököltük az alapító nagyapától, Mészáros Kálmántól, aki az udvarban álló apró műhelyben 1920-ban fogott hozzá a cserépgyártáshoz.

Örömmel mondhatom, hogy a komoly próbatételek ellenére, a tavalyi évben is elértük a kitűzött célokat, ami rekordot, minden idők legnagyobb értékesítési volumenét jelenti” – mondta Gódi Attila.

 

Teljes kapacitással működnek az üzemek

A cégcsoport folyamatos növekedését mutatja, hogy nettó árbevétele megduplázódott az 5 évvel ezelőttihez viszonyítva, és 9%-os növekedést mutatott 2019-hez képest, ezzel meghaladta a 18 milliárd forintot, ebből közel 11 milliárd forint realizálódott hazánkban.

Az ügyvezető hozzátette, hogy jelenleg mindhárom hazai és két külföldi üzem is teljes kapacitással működik, és megfelelő raktárkészlettel rendelkeznek, így nincsenek fennakadások a piac kiszolgálásában.

 

Az állami támogatások is növelik a keresletet

A beszámolón elhangzott, hogy a jelenleg is többféle állami támogatás érhető el a gyermeket váró vagy nevelő családok számára, melyek megnövelték a felújítási hajlandóságot.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a lakosság részéről is előrelátást igényel ez a támogatott beruházás:

  • egyrészt a kivitelezői kapacitások végesek,
  • másrészt a felújítási támogatásban az anyagokat és a munkát a lakosságnak kell előfinanszíroznia,

tehát csak a már teljesített számla összegét lehet visszaigényelni.

„Érdemes mielőbb lépni, mert az esetleges áremelkedések, kivitelezői kapacitáshiányok miatt szinte biztosra vehető, hogy az jár jobban, aki mielőbb belekezd a feladatba” – hívta fel a figyelmet Policsek Ferenc kereskedelmi igazgató.

 

Kedvezményekkel és tanácsadással segítik a vásárlókat

A vállalat további kedvezményekkel igyekszik segíteni a vásárlókat:

Kincsesház néven, egy közel három hónapos akció keretében, többféle akciós ajánlatot tesznek elérhetővé a vásárlók számára.

A promóciós időszak alatt mindenki megtalálhatja azt a számára legmegfelelőbb kedvezményt, amellyel a finanszírozási lehetőségeket a lehető legjobban ki tudja aknázni: olyan termékek is elérhetőek lesznek, melyek épületenergetikai szempontból is fontosak, a tető tartóssága vagy viharbiztonsága miatt kiemelt szereppel bírnak. A széles termékportfóliónak köszönhetően az ereszcsatornarendszerhez vagy a tetőhőszigeteléshez is alacsonyabb áron lehet hozzájutni,

de akár az egész tető ára is vagy napelemes tetőcserép is megnyerhető.

Emellett az érdeklődők, vásárlók még magasabb szintű kiszolgálásának érdekében tavaly év végén Tetotepitek.hu néven életre hívtak egy olyan információs platformot, amelynek segítségével az építkezést, felújítást tervezők könnyedén eligazodhatnak. Természetesen továbbra is rendelkezésre áll a Terrán egész országot lefedő szaktanácsadói hálózata is.

 

Világon egyedülálló gyártósoron készülnek a termékek

„Elérkeztünk arra a pontra, hogy a Generon gyártásához külön egységet építünk, az alkalmazott technológia és gyártósor pedig olyannyira egyedülálló lesz, hogy máshol nem találkozhatunk vele a világon” – mondta el az ügyvezető.

A Pécsett épülő gyárban alkalmazni kívánt technológiát speciálisan a Generon gyártásának megfelelően került alakították ki. Az épület 2021 év elején elkészült, a technológia telepítése folyamatban van, így a tervek szerint májusban elindul a próbagyártás.

 

Újabb rangos díjat zsebelt be a Generon

A sajtótájékoztatón kitértek arra is, hogy a 2020-as év sem múlt el elismerések nélkül: nemzetközi díjjal gazdagodott a cég, az Energy CIO Insights magazin Generon tetőcserepével Európa legjobb 10 napelemtechnológia-szolgáltatója között ismerte el a Terránt.

A Terrán termékcsaládjai 2021-től a Hazai Termék védjegyet használók körét erősíti. A védjegyes áru megvásárlásával nemcsak egy megbízható minőségű, ellenőrzött alapanyagokból készült, hazai előállítású termékhez juthatnak hozzá a vásárlók, hanem az ezeket előállító vállalkozásokat is segítik.

A legfrissebb elismerés az eddigi legrangosabb is egyben: RedDot Termékdizájn 2021 díjjal ismerték el a Terrán Generon stílusosságát.

A németországi szervezet 60 éves múltra visszatekintő nemzetközi pályázatára soha nem neveztek annyian, mint most. A 60 országból érkező pályázatok tervezési minőségét és innovációs mértékét értékelte a nemzetközi szakmai zsűri.

 

Saját forrásból további fejlesztéseket terveznek

 A Terrán további fejlesztési terveire vonatkozó kérdésre Gódi Attila elmondta, kétéves távlatban 2-2,5 milliárd forintot szánnak fejlesztésekre, egyebek közt cserépgyártási kapacitásuk bővítésére, a Generon-technológia fejlesztésére, a külföldi üzemek technológiájának modernizálására.

A szerbiai piacon a rugalmas kiszolgálás érdekében saját telephelyet, raktárat alakítanak ki, valamint folytatják a cég informatikai rendszerének három éve megkezdett feljesztését.

A fejlesztéseket főleg saját forrásból fedezik, illetve élnek a pályázati lehetőségekkel, "banki hitel ritkán kerül szóba" - jegyezte meg az ügyvezető igazgató.

Galéria

KirakatTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.Terrán Generonnapelemes tetőcserépnapelem