2024.04.25, Csütörtök
Új tető, napelem – most milliókkal kevesebbért
Fotók: Terrán

Új tető, napelem – most milliókkal kevesebbért

magyarepitok.hu, Terrán

2021.03.09. 16:26

Az otthonkorszerűsítés egyik slágere, a tetőfelújítás, a többség kívánságlistájának első helyén szerepel. Emellett vagy vele párhuzamosan pedig egyre többen gondolkoznak napelemes rendszer telepítésén is. A január 1-jén indult otthonfelújítási támogatással mindkettőt kedvezményesen valósíthatják meg a gyermeket váró vagy nevelő családok. A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. szakértőjének segítségével bemutatjuk, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre.

Óriási lendületet adott az építőiparnak az év elejétől elérhető Otthonfelújítási támogatás, amelynek keretében a legalább egy gyermeket nevelő házaspárok, élettársak, egyedülálló szülők akár 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak szinte az összes, otthonkorszerűsítéssel kapcsolatos munkálat esetében.

Így a tető cseréjére, felújítására és szigetelésére, valamint az ezzel összefüggő olyan tevékenységekre is igényelhető, mint a tetőfólia, az ereszcsatorna, a kémény/égéstermék-elvezető építése és felújítása, de előtető építésére is van lehetőség. Másik népszerű támogatási cél a napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje, illetve bővítése.


A tető korszerűsítése és a szolárrendszer egyaránt remek befektetés

Napelemes rendszer választásánál érdemes körültekintően tájékozódni.

A Terrán Generon napelemes tetőcserép hatékonyságban és teljesítményben is felveszi a harcot a klasszikus szolár panelekkel, ráadásul az általa kínált esztétikai élmény is sokkal nagyobb. A betoncserépbe integrált napcelláknak köszönhetően nincs felesleges tetőáttörés, így a termék prémium megjelenést biztosít az ingatlan számára, és növeli annak értékét.

A tető korszerűsítése, valamint a szolárrendszer egyaránt remek befektetés, hiszen növelik az ingatlan értékét, ugyanakkor komoly kiadást jelentenek. A támogatásnak köszönhetően viszont most azoknak is elérhetővé váltak, akik anyagi okokból eddig halogatni kényszerültek. A megnövekedett felújítási igénnyel együtt azonban a kérdések száma is megugrott, ezért mindenképp érdemes tájékozódni kivitelezői oldalról is.

Mekkora összeg jár vissza?

A Terrán szakértője fontosnak tartja kiemelni, hogy a támogatás utófinanszírozott, tehát az elkészült és kifizetett munkálatok után lehet igényelni a támogatást. Másik alapvető kitétel, hogy a felújítást számlaképes vállalkozóval kell végeztetni, valamint az anyagköltséget is szükséges számlával igazolni.

Azt pedig, hogy az igénylő mennyit pénzt kap vissza, elsősorban az határozza meg, hogy mekkora anyagköltséget és vállalkozói munkadíjat tud igazolni.

A rendelet szerint ugyanis a támogatás összegében az anyagköltség és a vállalkozói díj 50-50 százalékos arányban szerepelhet, a támogatás pedig legfeljebb az összberuházás fele lehet. Vagyis a gyakorlatban az anyag- és munkadíjnak el kell érnie a munkálatok teljes költségének negyedét, például egy 6 milliós felújításnál legalább 1,5 milliót. Amennyiben ez nem így történik, akkor csak a kisebb tétel kétszeresét téríti meg az állam.

 

Első legyen az alapos tervezés

Annak tehát, aki maximálisan ki szeretné használni az Otthonfelújítási támogatást, érdemes olyan munkálatokat beterveznie, melyeknél a munkadíj és anyag költsége nem tér el lényegesen egymástól. A tető korszerűsítése – akár a napenergiát hasznosító rendszerrel kombinálva – ebből a szempontból optimális választás, így elérhető az 50 százalékos támogatási intenzitás.

Ráadásul még egy komplett, kiemelkedő minőségű, az átlagosnál nagyobb lakóházon végzett tetőfelújítás ára is bőven lehetővé teszi, hogy beleférjünk a 6 milliós keretbe, amiből akár 3 millió visszaigényelhető. 

Természetesen egy tető pontos anyagszükséglete és a kapcsolódó munkadíj több tényezőtől függ, elsősorban, de nem kizárólag a tetőfelület nagyságától, a felújítás komplexitásától és az alkalmazandó anyagok, különösen a cserepek és egyéb tetőfedő megoldások árától. A várható költségek nagyságrendi tervezéséhez segítséget nyújt a Terrán tetőkalkulátor alkalmazása, valamint tetőépítőknek szóló Tetotepitek.hu oldala, de feltétlen hasznos szakember vagy a kivitelező cég segítségét kérni a pontos, minden szükséges elemet tartalmazó árajánlathoz. Tetőfedőként pedig lényeges felhívni a megbízók figyelmét minden apró részletre, lehetséges opcióra, legyen szó a támogatásról, vagy a tetőcserét érintő kérdésekről.

A Terrán szóban forgó, úttörő fejlesztése 2019-ben a szlovákiai és hazai építőipari kiállításon, a Construmán is elnyerte a nagydíjat, ezenkívül az E.ON Energy Globe Award Magyarországi fordulójában a Generon kategóriagyőzelemmel zárta a versenyt. Egy további sikert pedig akkor könyvelhetett el a magyar vállalat, amikor az Energy CIO Insights magazin 2020-ban a Generon tetőcserepével Európa legjobb 10 napelemtechnológia-szolgáltatója között ismerte el a Terránt.

(X)

 

KirakatTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.Terrán Generonnapelemes tetőcserép