2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

A digitális városfejlesztés irányába is nyit a hazai startupok technológiai angyalbefektetője
Fotó: VMV Solutions

A digitális városfejlesztés irányába is nyit a hazai startupok technológiai angyalbefektetője

magyarepitok.hu

2021.04.08. 11:43 - Szabó Ákos

Illegális parkolók valós idejű kamerás lefülelése, a környezetbe káros anyagokat kibocsájtó gumitüzelés automatikus jelzése a hatóságoknak – csak egy azok közül a startupok közül, melyek létrehozásában kulcsszerepet játszik Vitéz Miklós és a VMV Solutions.

Hirdetés

Vitéz Miklós még a Műegyetemen alapított céget 2016-ban, maga a történet nem egyedi: baráti társaságából kialakult csoporttal kezdtek dolgozni a magyar szoftverfejlesztés világában. A CodeCluster Kft. innen indult el és számos hazai, illetve nemzetközi referenciával rendelkezik – mutat rá lapunknak a cég ügyvezetője. „Ahogyan egyre több feladatot vállaltunk el egyre több szereplővel, az eleinte bérfejlesztési és általánosabb szoftverfejlesztési területen, majd a rendszerintegrátori vonalon, egyre jobban megismertük a piacot organikusan és a tudásbázisunk is bővült” – vázolja fel Vitéz Miklós.

 

A legújabb fintechtől a Máltai Szeretetszolgálatig

A cégvezető az évek során rendkívül széles portfóliót épített ki csapatával együtt, ennek része a rendszerintegrátori szemlélet és kapacitás is. „Ez azt jelenti, hogy a VMV Solutions mind a civil szférával, mind a piaccal, mind az állami- és önkormányzati szervekkel megtalálja a közös nevezőt, hogy eszközt adjon arra, hogy számos forrásból érkező információkat integrálhassanak és kezelhessenek. Legyen szó egy nagyvállalatról, szingapúri blokklánc technológiával piacot menedzselő cégről, de akár a Máltai Szeretetszolgálatról, vagy, hogy egészen magas bonyolultságig menjünk egy településről.”

 

A hazai startup-ökoszisztéma a kulcskérdés

Vitéz Miklós az elmúlt fél évtized során számos egyre jelentősebb projektbe szállt be a CodeClusterrel, illetve ahogyan egyre jobban kezdték a piac működését átlátni és annak szerves szereplőivé válni, egyre több közös vállalkozást indítottak. „A tudásbázisunkkal tulajdonképpen szakmai angyalbefektető szerepkörbe kerültünk, erre hoztuk létre a VMV Solutions Kft.-t (Vitéz Miklós harmadik neve Viktor, innen jön a név – a szerk.). Egyre több a hazai piacon elinduló cég, vagy ebben az ágazatban erősíteni kívánó szereplő keresett meg minket a segítségünkért, így létrehoztuk a magyar startup-ökoszisztémát támogató cégünket” - mutat rá a fiatal üzletember.

 

PartnerControl adatok

 

Elmondja még: már eddig is több, mint 60 projektet zárt sikerrel a hazai és nemzetközi világban, most pedig még szervezettebb kereteken belül akar tovább haladni a magyar piac fejlesztése és a saját, illetve a CodeCluster szerepének pontosítása érdekében.

 

Városfejlesztés és építkezés

Ezt lapunk profiljába illően a BeyondPort Kft.-n keresztül mutatja be. A BeyondPort a Magyarország informatikai és hálózati szintugrásában kulcsszereplő Digitális Jólét Programmal (DJP) együttműködésben dolgozik az okosváros-fejlesztéseken (a DJP-ről egy részletes interjút annak vezetőjével már közöltünk az elmúlt hónapban, azt is ajánljuk olvasóink figyelmébe).

A VMV Solutions startupstudió és a hardver- és szoftverfejlesztő profilú Ding.hu Kft. összefogásából jött létre a BeyondPort, az okosváros-fejlesztések piacán megjelent igényeket felismerve és rájuk reflektálva.

„Itt olyan öszefogó rendszert fejlesztünk, amely alkalmas a saját termékcsaládján túl külső partnerek integrálására is, általa vezérelhetőek a becsatornázott hardverek, és kimutatásokat lehet készíteni azok működésével kapcsolatban. A smart city szektorra kifejlesztett technológiákákat vizualizáljuk, központilag irányíthatóvá tesszük” – mutat rá.

 

 

„Hétköznapi nyelvre fordítva és példákat bemutatva: a BeyondPorttal olyan levegőminőség- szenzorokat telepítünk, amik rögtön jelezni tudják, ha például valaki szennyező anyagot kibocsájtó gumiégetésbe kezd, és ezt az önkormányzat számára elérhetővé teszi. Így a hatóságok rögtön megállíthatják a környezetkárosítást. De az illegális parkolókat is elkapjuk: valós időben, kamerák és szoftveres támogatás, mesterséges intelligencia segítségével.” Hozzáteszi még: mindez már implementációra kész, felszerelhető, és lelkesen jelzi, hogy a Műegyetemmel is együttműködnek a megvalósításában.

 

Folyamatosan keresik az újabb startup-lehetőségekkel

Miután Vitéz Miklós a számos startup közül egyet bemutat, örömmel mondja el azt is, hogy jelenleg is folyamatosak a megkeresések, a startuprendszerbe számos induló vállakozás szeretne csatlakozni. „Természetesen minden ilyen lehetőséget örömmel fogadunk, amennyiben mindkét félnek jó a lehetőség, segítünk és be is szállunk egy-egy izgalmas új projektbe.”

 

Nagy projektre készül

Arra a kérdésre, hogy a közeljövőben mit tervez, az üzletember nem a beinduló projektek és cégek felsorolásával válaszol, hanem elmondja: egy nagy projektre készül, bár sokat nem árulhat el róla.

„Az elmúlt években a startup-kultúrát fejlesztettük a digitális kultúra fejlődése érdekében és ezt folytatjuk is – erről szólt az eddigi beszélgetésünk. De most egy még átfogóbb és jelentősebb szervezeten dolgozunk, amiről sajnos bővebbet nem mondhatok, mivel egy folyamatban levő munka, amire nagy reményekkel nézünk. Ez a DTTPI Zrt., melynek elvállaltam vezérigazgatói tisztségét.”

Iparági hírekinterjúVMV Solutions Kft.innovációokostechnológiaBeyondPort Kft.Digitális Jóléti Program (DJP)

Hírlevél

Hirdetés